Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Табачник капостить вузам, бо йому страшно йти до молодих юристів?

Понеділок, 11 липня 2011, 09:41

Президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт не бачить логічних пояснень урізання держзамовлення для цього університету.

Про це він сказав Радіо "Свобода", коментуючи те, що Києво-Могилянську академію цього року позбавили державного замовлення з декількох напрямків підготовки магістрів.

"Ми про це довідалися у п’ятницю, коли нам надали державне замовлення при тому, що вже закінчився прийом документів на магістерські програми", - зазначив президент НаУКМА.

"Пояснень логічних цьому немає, тому що ми маємо ліцензію, і наша магістерська є особливою, вона показала себе дуже успішно. Сто відсотків наших випускників працюють в масових комунікаціях. Така політика не має пояснень і виправдань", - заявив Квіт.

Окрім журналістки, державного замовлення не отримала і магістерська програма з соціальної роботи. Також на 50% у Києво-Могилянській академії скоротили держзамовлення для бакалаврів на спеціальності з права та економіки.

Нині у виші очікують на офіційні пояснення від Міносвіти.

Тим часом міністр освіти й науки, молоді та спорту Дмитро Табачник в ефірі одного з телеканалів своє бачення політики щодо держзамовлень пояснив необхідністю підтримки математично-природничих спеціальностей.

"В цьому році вперше ми не скоротили державне замовлення на жоден із напрямків інженерної, математичної та хімічної підготовки", - заявив міністр освіти.

За його словами, нині на ринку праці надлишок економістів та юристів, яких готує 163 українських виші, тоді як до 1992 року юристів готували всього у п’яти ВНЗ в Україні.

"Страшно йти в руки до такого юриста, страшно. У нас дві з найбільш неякісною підготовкою, найбільш безробітні професії – це, на жаль, юристи і економісти", - заявив Табачник

Зі свого боку, колишній заступник міністра освіти та науки Максим Стріха вважає, що Табачник використовує державне замовлення для помсти противникам.

"Безумовно, з державним замовлення треба було б розібратися. І безумовно, десь воно було дуже завищене, а десь дуже занижене. Але те, що робить міністерство воно складається лише в одну систему. Це боротьба з тим, хто дозволяє собі якусь опозиційну думку, і заохочення тих, кого треба заохотити", - заявив Стріха.

Так, Сергій Квіт публічно виступав проти Табачника та відстоював систему освіти, закладену в основу Києво-Могилянської академії.

Але окрім "політичної розправи" в "Могилянці", за словами Стріхи, Міносвіти цього року скоротило бюджет і для традиційно "нелюбих" Табачнику "вишів". Серед них - Острозька академія та Київський політехнічний інститут.

За словами Стріхи, у КПІ скоротили держзамовлення з низки комп’ютерних програм. При цьому збільшилось фінансування на ці комп’ютерні програми для Донецького політехнічного інституту, який свого часу закінчував президент Віктор Янукович.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...