Азаров не зможе вивчити українську через вік

Вівторок, 23 серпня 2011, 15:31

Прем'єр-міністр Микола Азаров не може досконало опанувати українську мову через вік і багаторічний інший мовний досвід.

Так вважає директор Інституту української мови Національної академії наук України Павло Гриценко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Микола Азаров робить гiгантськi спроби, надзусилля, щоб опанувати українську мову, але йому не все вдається, тому що занадто великий мовний досвiд i багаж дiяльностi тисне на нього", - сказав вiн на прес-конференцiї у вiвторок у Києвi.

Фiлолог зазначив, що главi уряду досi не поставили правильну артикуляцiю, для чого необхiдне спецiальне заняття.

Гриценко також звернув увагу на те, що Юлiя Тимошенко як i ранiше при вимовi не розрiзняє букви "о" i "а". "Її "будемо галасувати" в значеннi "голосувати"- насправдi означає"кричати", - навiв вiн як приклад.

Крiм того, Гриценко звернув увагу на те, що нинiшня українська влада не завжди правильно поводиться в питаннях мовної полiтики. "Якщо ви пам'ятаєте, багато рокiв були дискусiї про українськi дитячi садки, школи, був перiод пiдйому у розвитку цих iдей. Зараз ми бачимо спад у цьому планi, деструктивнi дiї окремих чиновникiв, що вiдповiдає, можливо, загальним установкам правлячої партiї, яка сьогоднi є в країнi", - зазначив вiн.

Гриценко також розкритикував зроблену нещодавно Ганною Герман заявою про те, що українська мова не є престижною.

"Це досить необдумана позицiя Ганни Герман, що українська мова не є престижною в Українi, що немає бiзнесменiв, якi говорять по-українськи ... тобто бiзнес, достаток, сила - це росiйська мова ... Це непродумана позицiя щодо державного будiвництва", - наголосив вiн.

У свою чергу, керiвник соцiологiчної служби Центру Разумкова Андрiй Биченко звернув увагу на те, що всi роки незалежностi України мовне питання було бiльш полiтичним, нiж безпосередньо питанням комунiкацiї i спiлкування.

При цьому вiн зазначив, що, згідно з проведеними з 2008 року дослідженнями, питання мови не входило навіть до першої десятки найважливіших проблем для українських громадян.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News