В Раді зареєстрували два законопроекти про декриміналізацію Тимошенко

Субота, 17 вересня 2011, 10:23

Народні депутати групи "За Україну" зареєстрували законопроект щодо декриміналізації відповідальності окремих службових осіб.

Як повідомляє прес-служба партії, її лідер В’ячеслав Кириленко та перший заступник голови партії Володимир Мойсик зареєстрували у парламенті законопроект "Про внесення змін до статті 364 Кримінального кодексу України" (щодо декриміналізації відповідальності окремих службових осіб).

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту документу, він спрямований на приведення відповідних норм національного законодавства у відповідність до законодавства та практики ЄС.

Також метою законопроекту є узгодження положень Кримінального кодексу з положеннями інших законів України щодо відповідальності осіб, які обіймають (обіймали) посади, що належать до політичних посад, на які не поширюється трудове законодавство та законодавство про державну службу, зокрема, Закону України "Про Кабінет міністрів України".

За його словами, ухвалення цього законопроекту унеможливлює політичні репресії, які зараз цинічно закамуфльовані під "судочинство" та "правосуддя".

Разом з тим, лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк, члени партії Руслан Князевич та Роман Зварич зареєстрували законопроект, який передбачає декриміналізацію дій щодо перевищення влади та службових повноважень.

Як повідомляє прес-служба партії, проект закону "Про внесення змін до деяких законів України" (щодо запровадження європейських стандартів у кримінальній юстиції) зареєстрований в парламенті 16 вересня.

Законопроектом пропонується виключити з Кримінального кодексу статтю 365 "Перевищення влади або службових повноважень".

Пропонується внести зміни до статті 191 КК та доповнити його статтею 191-1 для розмежування відповідальності за привласнення й заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем та за розтрату чужого майна.

"Враховуючи ці зміни, мають бути закриті за відсутністю складу злочину справи за розтрату чужого майна, якщо відсутній корисливий мотив", - повідомляє прес-служба, додаючи, що прикладом може бути справа екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Також у прикінцевих положеннях законопроекту пропонується перекваліфікувати підстави для притягнення до кримінальної відповідальності осіб за статтею 365 КК, які ще не розглянуті судом. У разі відсутності в діяннях таких осіб інших складів злочину – закрити порушені кримінальні справи.

Прикладом може бути кримінальна справа проти колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, повідомляє прес-служба.

Яценюк звертається до президента визначити цей закон як невідкладний.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування