Лавринович: рекомендації по виборчому проекту не можна врахувати

Четвер, 22 вересня 2011, 23:09

Рекомендації Венеціанської комісії до виборчого законопроекту про заборону балотуватися до парламенту особам, які засуджені лише за тяжкі злочини, не можуть бути враховані.

Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович у четвер на прес-конференції, повідомляють "Українські новини".

Лавринович зазначив, що в законопроекті міститься положення, згідно з яким усім громадянам, яким були пред'явлені звинувачення у вчиненні умисного злочину, забороняється балотуватися в Раду.

За словами міністра, врахувати зазначені рекомендації комісії неможливо, оскільки запропонована в законопроекті норма повністю відображає положення частини 2 статті 76 Конституції, яка встановлює обмеження щодо кандидатів у депутати.

Крім того, за словами Лавриновича, не можуть бути враховані рекомендації комісії щодо скорочення вимог 5-річного проживання в Україні для того, щоб мати право бути обраним депутатом Ради.

Як зазначив міністр, закріплене в законопроекті положення про необхідність проживання на території країни протягом 5 років для того, щоб мати можливість балотуватися в Раду, повністю відображає положення частини 3 статті 76 Конституції.

Крім цього, Лавринович підкреслив, що також не можуть бути прийняті до уваги коментарі експертів Венеціанської комісії про необхідність запровадження пропорційної виборчої системи на підставі відкритих списків.

Він підкреслив, що Кодекс належної практики у виборчих справах, прийнятий Венеціанською комісією, не містить застережень про порядок висунення кандидатів на виборах і характеру виборчої системи, і таким чином це питання є виключно внутрішньою справою країни.

У той же час, за словами Лавриновича, на засіданні робочої групи з підготовки цього законопроекту, яке відбудеться наступного тижня (26 вересня-2 жовтня), він буде просити врахувати 21 рекомендацію експертів Венеціанської комісії.

Крім цього, Лавринович додав, що 5 пропозицій комісії є дискусійними для їх врахування, а 14 потребують обговорення.

Як відомо, в попередньому висновку комісії щодо законопроекту "Про вибори народних депутатів" Венеціанська комісія виступала за те, щоб у ньому було передбачене повне розкриття інформації про джерела та обсяги фінансування передвиборних кампаній, а також про обсяги та види витрат на ці кампанії.

Комісія також зазначала, що законопроект є надто заплутаним і може бути поліпшений шляхом більш чіткого формулювання положень, щоб вони були зрозумілі для всіх зацікавлених сторін виборчого процесу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...