На мовному законопроекті експерти не лишили живого місця

П'ятниця, 23 вересня 2011, 16:47

Законопроект "Про засади державної мовної політики" суперечить Конституції, вважають експерти.

Про це вони заявили під час прес-конференції, повідомляє УНІАН.

Група мовознавців підготувала експертний висновок з приводу законопроекта "Про засади державної мовної політики", ініційованого регіоналами Сергієм Ківаловим та Вадимом Колесніченко.

За словами професора Києво-Могилянської академії Володимира Василенка, законопроект базується не на положеннях Основного закону України, а на Європейській хартії регіональних або міноритарних мов, яка є маргінальним документом.

"Цей документ не ратифікований більшістю країн Ради Європи, а якщо деякі країни виконують цей документ, то із значними застереженнями. Наприклад, Франція взагалі категорично висловилася проти цього документа, як і Росія", - додав він.

У свою чергу професор "Могилянки" Лариса Масенко зазначила, що законопроект передбачає поширення переліку регіональних мов.

"До цього переліку додано ще три - русинську, караїмську і кримчацьку. Оскільки русинську говірку лінгвісти вважають діалектом української мови, внесення її до переліку мов меншин суперечить Європейській хартії, в якій зазначено, що термін "регіональних або міноритарних мов" не включає діалекти офіційної мови держави", - пояснила професор.

"В законопроекті мовна політика завуальована і з решти вона зводиться до утвердження офіційної двомовності, яка ще й замаскована декларацією про плюралінгвізм і пропонує норми, які порушують права більшості громадян України", - переконана старший науковий співробітник Інституту української мови НАН України Оксана Данилевська.

Крім того, за її словами, законопроект переобтяжений термінологією, яка не має в науці однозначного і несуперечливого тлумачення як з юридичної, так і з лінгвістичної точки зору. Зокрема, йдеться про такі терміни як "регіональна мова", "мовна група", "мова меншини" тощо.

Як відомо, 26 серпня нардепи-регіонали Ківалов та Колесніченко зареєстрували у Верховній Раді законопроект, яким фактично пропонується узаконити регіональні мови в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...