Росія відмовилася від "хотєлок", бо Янукович не "прогнеться"?

Понеділок, 26 вересня 2011, 08:33

Напруженість у відносинах України й Росії після зустрічі президентів у суботу пішла на спад, говорять дипломати.

"Зустріч була знаковою для Януковича, особливо з урахуванням останніх подій у Росії", - сказав "Комерсанту" один із російських переговірників, маючи на увазі з'їзд партії "Єдина Росія", на якому визначилися кандидати на посаду президента і прем'єра РФ.

"Обидва керівники – і Медведєв, і Путін – знайшли час із ним зустрітися, це важливо для українського президента", - зазначив співрозмовник.

За словами співрозмовника видання, Москва схильна відмовитися від максималістської позиції щодо залучення України до Митного союзу.

"Це "хотєлкі". Далеко не факт, що така установка актуальна. Набагато важливіше питання участі Росії в управлінні українською ГТС", - зазначив чиновник. 

У Києві також вважають, що після суботньої зустрічі питання членства України в МС можна вважати закритим.

"Київ не збирається інтегруватися в Митний союз. Ви подивіться на нашого президента – хіба він може прогнутися?", - заявив високопоставлений український дипломат. 

Опитані газетою українські й російські чиновники, у тому числі ті, які були на суботніх переговорах у Завідово, запевнили, що в підсумку сторони зосередилися на енергетичних питаннях. Зокрема, обговорювали долю ГТС України.

Раніше Київ запропонував Москві створити тристоронній газовий консорціум за участю Європейського союзу, а Росія нібито наполягала на двосторонньому форматі.

Тепер, каже український дипломат, позиція Росії не настільки категорична: "Просування щодо питання ГТС буде, але на це потрібен час. Думаю, знайдемо компроміс, в основі якого буде тристоронній консорціум". 

За його словами, у суботу було вирішено, що в середині жовтня керівники "Газпрому", "Нафтогазу", а також профільних міністерств РФ і України зустрінуться, щоб обговорити можливий формат газового консорціуму.

Також на жовтень заплановані переговори президентів України та Росії. Спочатку в Києві відбудеться засідання двосторонньої міждержавної комісії на найвищому рівні, а потім 18 жовтня в Донецьку пройде регіональний економічний форум.

Співрозмовники газети запевняють, що для підписання в ході майбутніх зустрічей готується значний пакет документів. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування