Імпортні продукти можуть подорожчати через "поступку" Європи?

Четвер, 29 вересня 2011, 09:56

Євросоюз погодився не субсидіювати продукцію сільгоспвиробників, яка постачається в Україну.

У результаті експерти очікують подорожчання імпортних продуктів харчування мінімум на 15-20%, пише "Комерсант-Україна".

Україна просила членів ЄС відмовитися від субсидіювання сільгоспвиробників, побоюючись, що після скасування ввізних мит при створенні зони вільної торгівлі (ЗВТ) європейська продукція почне витісняти з українського ринку вітчизняну.

Як повідомив у середу міністр аграрної політики й продовольства Микола Присяжнюк, домовленість про скасування субсидіювання виробництва продуктів харчування, які постачаються в Україну, була досягнута минулого тижня в ході переговорів про створення ЗВТ.

"ЄС зняв усі субсидії на продукти, які будуть експортуватися в нашу країну", - заявив міністр.

У представництві ЄС в Україні цю заяву не підтвердили, але й не спростували. 

Країни ЄС субсидіюють виробників продуктів харчування для захисту внутрішнього ринку від імпортної продукції, щорічно направляючи на це близько $43 млрд. У вартості їхньої продукції частка субсидій досягає 45-50% (для порівняння, в Україні – тільки 3%).

Тому в ЄС продукти дешевші, ніж в Україні, і для захисту внутрішнього виробника з 2001 року в країні були введені імпортні мита. Наприклад, для яловичини й м’яса птаха чинний Митний кодекс передбачає 15%-ве мито, для свинини й молокопродуктів – 10%-ве. 

Зі створенням ЗВТ між Україною та ЄС ці мита повинні бути скасовані, і в Мінагрополітики побоювалися, що дешеві продукти з ЄС почнуть витісняти вітчизняну продукцію із внутрішнього ринку.

"Надаючи субсидії на виробництво продуктів із їхнім наступним експортом в Україну, ЄС ставив Київ у неконкурентні умови", - зазначив Присяжнюк.

В умовах кризи ЄС із минулого року відмовився субсидіювати виробництво твердої пшениці й оливкового масла, а з 2012 року – яловичини, свинини, рису, горіхів, насіння й картопляного крохмалю. 

Аналітики, опитані виданням, вважають, що рішення ЄС призведе до зростання цін на імпортовані з ЄС в Україну продукти.

Вважають, що найбільший позитивний ефект від такого рішення відчує молочна галузь, меншою мірою це вплине на м’ясовиробників.

Але директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин вважає, що в цілому "фактично уряд лише захистив українських виробників за рахунок споживачів, які не отримають більш дешеву продукцію".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News