Гриценко думає, що Росія заважатиме Україні ратифікувати угоду з ЄС

Понеділок, 10 жовтня 2011, 11:34

Кремль розраховує, що зможе зупинити євроінтеграцію України, вважає голова партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко.

"Не думаю, що Росія відмовилася від своїх намірів затягнути Україну в Митний союз, бо вона, як сказав Путін, взяла курс на створення "Євразійського союзу" за участю колишніх республік СРСР", - зазначив він в інтерв’ю УНІАН.

За словами Гриценка, керівництво РФ зрозуміло, що сьогодні в Україні влада і опозиція єдині щодо бачення пріоритетів зовнішньої політики.

На його переконання, Росія змирилася з тим, що угода про зону вільної торгівлі та асоціацію з Євросоюзом буде підписана, і цей процес вона не зупинить.

"Проте Кремль розраховує, що він ще зможе зупинити європейську інтеграцію України на етапі ратифікації угоди, використовуючи свій вплив на окремі країни ЄС, приміром, Німеччину, Францію, Італію", - вважає Гриценко.

"І тут би я хотів задати пряме запитання європейцям: уявіть собі, що Україна не піде на підписання угоди про асоціацію, а натомість вступить до ЄврАзЕС, до Митного союзу, і тим більше - до Ташкентського договору про колективну безпеку країн СНД. Чи виграє від такого Європа? Для будь-якої розумної людини відповідь очевидна: ні", - наголосив він.

Гриценко також вважає, що коли наступним президентом Росії стане Володимир Путін, українському президенту Віктору Януковичу буде набагато важче з ним домовлятися, ніж із нинішнім президентом РФ Дмитром Медведєвим.

У питаннях зовнішньої політики Росії нічого не зміниться, бо позиція Путіна та Медведєва щодо України – абсолютно однакова, зазначив політик.

"У плані особистісних контактів, гадаю, Януковичу буде набагато важче. Тут я б не погодився з думкою міністра закордонних справ Грищенка, який казав, що Януковичу з Путіним буде легше вирішувати питання. У Путіна більш жорстка позиція, більше прагматизму", - сказав Гриценко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування