Україні не варто шантажувати Євросоюз - Чорновіл

Вівторок, 25 жовтня 2011, 18:27

Україні не варто шантажувати Європейський Союз у процесі підготовки угоди про асоціацію тим, що у разі непідписання документа зовнішньополітичний вектор буде змінено.

Таку думку озвучив народний депутат Тарас Чорновіл під час круглого столу, який проводився Інститутом Горшеніна.

"Спроба шантажувати Європу тим, що у разі неприйняття умов Україна піде до Росії, не закінчиться позитивно", - цитує політика УНІАН.

"Це може дуже швидко обернутися тим, що було з Білоруссю. Європа теж була зацікавлена в тому, щоб Білорусь за часів Шушкевича потроху дрейфувала в європейський бік. Але коли Білорусь обрала інший вектор, то Європа особливої трагедії з цього не зробила", - зазначив Чорновіл.

"Сьогодні Росія - це не СРСР, і сьогодні страху від того, що Білорусь чи Україна будуть поглинені Росією і потраплять у сферу геополітичних інтересів Росії, немає, в Європі цим так критично стурбовані не будуть. Все одно їх товари будуть в Україні, а з України ракети (у бік ЄС) наставлені не будуть. Вони цього не бояться", - вважає він.

При цьому депутат зазначив, що у Євросоюзу є бажання наближати Україну, проте воно може і зникнути.

"Сьогодні воно поступово втрачається. Ця гра в шантаж може призвести до того, що Європа просто махне на нас рукою… Давайте не перебільшувати зацікавленість ЄС в Україні", - сказав він.

Чорновіл зазначив, що проблеми в процесі узгодження політичної частини угоди про асоціацію виникають не з вини ЄС, а з вини України.

"Я далекий від того, щоб у цьому випадку звинувачувати в чомусь ЄС. Це стабільна структура, яка живе за своїми правилами і принципами. І коли ми йдемо в цю структуру, ми повинні самі приймати ці правила і принципи, а не нав`язувати щось абсолютно несумісне з ЄС", - сказав політик.

За його словами, все ж таки є підстави сподіватися на парафування документа.

"У нас достатньо позитивні узгоджені параметри щодо зони вільної торгівлі, адекватний текст за договором про асоціацію. Ще не зупинено переговорний процес… У нас не до кінця спалені мости з ЄС", - вважає Чорновіл.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування