Екс-прокурор: Верховний суд справи проти Тимошенко не закривав

Четвер, 27 жовтня 2011, 15:42

Рішення Верховного суду про закриття справ проти Юлії Тимошенко ніколи не існувало.

Про це в інтерв'ю "Комсомольській правді" заявив колишній заступник генпрокурора Микола Обіход, який керував розслідуванням справ Тимошенко в 1997-2002 роки.

За його словами, нібито існуюче рішення Верховного суду про закриття справ, що стосуються діяльності корпорації ЄЕСУ, - дезінформація.

"Я, мабуть, один з небагатьох в Україні, хто прочитав рішення того самого спільного засідання двох палат ВСУ", - зазначив Обіход.

Як стверджує екс-заступник генпрокурора, адвокати Тимошенко дійсно звернулися до суду зі скаргами на попередні рішення судів після того, як екс-генпрокурор Святослав Піскун всі справи закрив.

Після цього, за словами Обіхода, "суд констатував: оскільки Генпрокуратура закрила справи, значить, усі попередні рішення судів різних інстанцій, незручні для Тимошенко, автоматично перестали бути юридично значущими".

"Тому Верховний суд і сам не припиняв ці справи, і не приймав рішення про підтвердження законності рішення генпрокурора Піскуна. Тобто Верховний суд умив руки, пославшись на чинні рішення Генпрокуратури, і не перевіряв їхню законність", - підкреслив Обіход.

Він розповів, що існує процедура, за якою приймаються рішення про підтвердження законності чи незаконності постанови прокуратури про припинення кримінальної справи.

"Спершу потрібно звернутися з вимогою про це до Печерського суду Києва (за місцем розташування Генпрокуратури), і якщо скарга буде відхилена, звернутися до суду вищої інстанції - і так за ланцюжком до Верховного суду. Звісно, ніхто цього не робив", - резюмував колишній заступник генпрокурора.

Натомість на сайті БЮТу опубліковане те саме рішення Верховного суду, у якому йдеться про закриття справ проти Тимошенко.

 

 

Як відомо, Генеральна прокуратура поновила кримінальну справу проти Юлії Тимошенко, закриту екс-генпрокурором Святославом Пискуном у 2005 році.

Екс-прем'єра звинувачують у замаху на розтрату 450 мільйонів доларів з держбюджету за допомогою перекладання на державу боргів корпорації ЄЕСУ.

Наразі справа щодо Тимошенко розслідується за двома статтями: ч. 5 ст. 191 ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або вчинені організованою групою"; карається позбавленням волі на строк до 12 років) і ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу ("ухилення від сплати податків, що призвело до ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах"; позбавлення волі на строк до 10 років).

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News