Азаров лякає аптеки, що в них відбиратимуть ліцензії

Четвер, 17 листопада 2011, 16:26

Прем'єр Микола Азаров виступає за позбавлення ліцензій аптек, які будуть завищувати торговельні надбавки на ліки.

Про це він сказав на нараді з питань ринку лікарських засобів, повідомляють Українські новини.

"Цільові перевірки, які робилися з нашої ініціативи, показали, що роздрібні мережі в порушення чинного законодавства встановлюють завищені торговельні націнки на деякі ліки... при дозволених від 10% до 25% завищують до 40%", - сказав він.

"За наявності хоча б 1 такого факту треба негайно позбавляти ліцензій! Повинна бути жорстка боротьба із цим. Одна справа, коли на якийсь товар завищили ціну, а інша справа - на життєво необхідні ліки. Ось ніякої поблажливості не повинно бути. Це, як один товариш сказав, "грабують жебраків на паперті", - додав Азаров.

Він зазначив, що всі, хто причетний до цього процесу, у першу чергу контролюючі органи, повинні в таких випадках поводитися досить жорстко.

При цьому прем'єр зазначив, що, наприклад, знає на особистому досвіді, що одні з ліків зараз коштують 1 600 гривень, а коштували 600 гривень.

"Що змінилося? Валюта начебто стабільна, курс стабільний, так чому продається так дорого препарат?" - запитав Азаров.

Він зазначив, що доручав Державній службі з лікарських засобів перевірити цей факт, на що голова Держслужби ліків Олексій Соловйов зазначив, що в ході перевірки дійсно встановлено завищення аптекою торговельної надбавки.

Азаров поцікавився, чи позбавлена ліцензії ця аптека, на що Соловйов повідомив, що в законодавстві немає механізму, що передбачає позбавлення ліцензії за подібні порушення.

"Терміново підготуйте пропозиції для внесення змін, щоб при встановленні такого факту - перевищення оптової надбавки - негайне позбавлення ліцензій", - відповів на це Азаров.

Крім того, прем'єр зазначив, що у зв'язку з тим, що законодавчо не регулюється торговельна надбавка на ліки, деякі компанії завищують митну вартість ліків.

Зокрема, Азаров навів як приклад те, що один з білоруських препаратів у Білорусі коштує близько 11 гривень (в еквіваленті), а в Україну ввозиться за вартістю 111 гривень.

Крім того, прем'єр уважає, що необхідно підтримувати розвиток вітчизняного фармацевтичного виробництва.

Азаров нагадав, що нещодавно відвідував фармацевтичний завод "Дарниця" і підкреслив, що за 3-4 роки в Україні необхідно, щоб працювали як мінімум 5 подібних заводів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування