Луценко: "Секонд-хенд при владі" панікує перед новим Майданом

Вівторок, 22 листопада 2011, 07:49

"Майдан 2004 року" залишається найважливішою подією сучасної історії України, його досвід і уроки й далі визначають перспективу нашої країни.

Про це пише у листі з в’язниці один із лідерів акцій протесту осені 2004 року Юрій Луценко.

"Перший і найважливіший урок Майдану – в тому, що він довів здатність українського народу ламати плани олігархів і самостійно обирати свою долю. Саме це так лякає нинішній секонд-хенд при владі", - переконаний екс-міністр.

"Маючи на меті тотальне розграбування і так небагатої країни, ідейні нащадки тоталітарного минулого звично робили ставку на страх. Зрада Ющенка, продажність парламентських "тушок" і місцевих перевертнів дозволяла їм вірити, що наш Майдан був випадковістю", - зазначає він.

Однак, вказує Луценко, акції протесту знову набирають сили – і це "лякає команду Януковича більше за суворі попередження ЄС чи пафосні слова парламентської опозиції", а паніка проявляється в "репресіях" і заборонах мирних зібрань.

На його думку, "балачки про псевдоуспіхи псевдореформ вже нікого не обдурюють" і "режим" Віктора Януковича "приречений на відсторонення від влади".

Другий урок Майдану, за словами Луценка, – не сподіватися на "політика-месію".

"Новому Майдану має передувати самоорганізація громадських структур, публічне обговорення і розробка плану реформ та формування цілісної команди, здатної на зміну країни", - заявляє він.

"Хочу розчарувати спонсорів будь-яких модернізованих варіантів Ющенка: нового демократичного лідера не вийде привезти на Мерседесі під сцену Майдану після доби очікування людей. Народний лідер вже буде там, він вийде або з протестного намету, або з тюрми, але не з партійного офісу", - застерігає Луценко.

За його словами, "сьогодні Майдан готується не тільки змінювати режим, як у 2004-му, але і контролювати формування і дії нової, найнятої ним влади".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування