Продавець "вишки Бойка" в Латвії живе у підвалі

Вівторок, 22 листопада 2011, 13:23

Власник фірми-переможця тендеру "Чорноморнафтогазу" з купівлі морської бурової установки Ерік Ванагельс є підставною особою.

До такого висновку прийшли журналісти Балтійського центру розслідницької журналістики на телеканалі TV 3 (Латвія), повідомляє ZN.UA.

Аналізуючи бізнес створення офшорних фірм на підставних осіб, вони торкнулися зокрема і перемоги на українському тендері фірми Highway investment processing llp, серед засновників якої є 71-річний рижанин Ерік Ванагельс.

Журналісти з'ясували, що прописка Ванагельса була анульована. У квартирі, де він раніше мешкав, залишилася племінниця, яка не побажала спілкуватися з репортерами.

Тим, однак, вдалося віднайти давню подругу Ванагельса, з якою він підтримує зв'язки, — Ельвіру.

У спілкуванні з журналістами та повідомила, що раніше Ванагельс був токарем високого класу. Проте сьогодні — це хворий, старий чоловік.

"Я б так не жила, якби він був олігархом...Тому що він п'є. То він загубив гаманець, то він втратив паспорт. Коли мама його ще вмирала, говорила: "Тільки не виходь за нього заміж, і не прописуй". Він коли п'є, то може з дому винести щось. Тому офіційно я з ним не хотіла. Так... як друг він приходить", - сказала подруга Ванагельса.

Фото zn.ua

"А зиску з нього — цвяха забити не вміє. Там, де він декларував, він теж не живе. Мотається: там, і там. У підвалах десь п'яний був, у нього ноги погризли щури. Сліпий, ледве-ледве на одне око бачить. Ось він приходив місяць тому — поміняв джинси і сорочку. Він прати приходить, бо йому ніде. Коли він дуже-дуже п'яний, так що сам йти не може, тоді мені хтось телефонує і каже: "Забирайте його", — розповіла Ельвіра.

Латвійські журналісти з'ясували також, що прізвище Ванагельса було використано у різних фірмах, а наданням послуг зі створення офшорних компаній займається ризька компанія IOS, яка має представництво і в Україні. З усіх замовників фірми тільки 2% є резидентами Латвії.

Нагадаємо, ДАК "Чорноморнафтогаз" у березні 2011 року придбав на тендері морську бурову установку на 150 мільйонів доларів дорожче, ніж вона коштує на закордонних ринках.

У тендері брали участь дві фірми, в менеджменті яких згадується один і той же директор: латвійський підприємець Ерік Ванагельс.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування