Арбузов: Ми можемо не отримати транш МВФ цього року, але переживемо

Четвер, 24 листопада 2011, 08:16

Голова Нацбанку Сергій Арбузов не виключає, що наступний транш Міжнародного валютного фонду Україна може отримати вже наступного року.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Сегодня", відповідаючи на запитання про можливість отримання наступного траншу в лютому-березні, після того, як МВФ отримає дані про результати поточного фінансового року й буде прийнятий держбюджет-2012.

"Я не виключаю того, що переговори можуть затягтися й ми просто фізично не встигнемо отримати транш цього року", - сказав Арбузов.

"Але сьогодні ми прогнозуємо позитивний платіжний баланс до кінця року, уряд працює з дефіцитом усіма доступними йому методами. Тобто, навіть якщо отримання траншу перенесеться на наступний рік, я думаю, що ми в стані спокійно пережити кінець року", - підкреслив він.

За його словами, причина затримки з виділенням Україні МВФ чергового траншу кредиту "одна – дискусії з МВФ щодо виконання умов меморандуму".

"НБУ зробив усе, щоб співпраця з Фондом тривала. Питання залишилося одне – підвищення тарифів на енергоносії для населення, але воно належить до компетенції уряду. МВФ вважає це питання принциповим, а для України це соціально складна тема, яка до того ж заполітизована", - сказав Арбузов.

На його думку, у рамках наступного візиту місії Фонду в Україну, який заплановано на грудень, "швидше за все, будуть порушуватися питання про стан дефіциту бюджету й платіжного балансу".

"Зниження розцінок на (російський) газ знизить навантаження на бюджет, платіжний баланс і золотовалютні резерви. Не виключено, що при такому розвитку подій буде знайдений компроміс, який влаштує обидві сторони", - сказав голова Нацбанку.

"Це може бути, наприклад, нова угода, яка в цій ситуації дасть нашій країні можливість підтримати свою платоспроможність за допомогою нового траншу й дати хороший сигнал інвесторам", - додав він.

На запитання, що буде, якщо Україна не отримає черговий транш кредиту або МВФ перерве співпрацю з Україною, Арбузов відповів:

"Швидше за все, нас чекає загострення ситуації з інвесторами. На жаль, вони сьогодні мають проблеми не тільки в Україні й не тільки з тим, що МВФ не підтверджує виділення чергового траншу. В інвесторів проблеми в єврозоні, і багато великих компаній сьогодні заявляють про припинення постачання ресурсами своїх дочірніх компаній у нашій країні".

"Швидше за все, для України подорожчають зовнішні запозичення, будуть менш цікавими терміни цих запозичень", - зазначив голова НБУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...