Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Клюєва теж хочуть скасувати літній час

Четвер, 24 листопада 2011, 15:07

Міністерство економічного розвитку і торгівлі оприлюднило законопроект, який пропонує Україні відмовитися від переходу на літній час.

У міністерстві вважають, що відмова від переведення стрілок на годину вперед поліпшить здоров'я громадян, зменшить кількість аварій і підвищить працездатність українців, пише "Коммерсантъ-Украина".

У законопроекті пропонується залишити нашу країну в існуючому зимовому часі у другому часовому поясі, відмовившись від щорічного переведення годинникових стрілок.

"Обчислення годин, хвилин і секунд протягом календарного року не змінюється, за винятком корекції секунд, пов'язаної зі зміною швидкості обертання Землі", - уточнюється в документі.

У міністерстві пояснили, що 95% території України розташовані в рамках другого міжнародного часового поясу, центр якого проходить по меридіану Києва.

"Незважаючи на те, що частина Закарпатської області розташована в першому часовому поясі, а Луганська і частина Донецької та Харківської областей - в третьому часовому поясі, на території Україні пропонується зберегти єдиний другий міжнародний часовий пояс, відмовившись від переведення годинників. Це необхідно для цілісного та скоординованого управління економікою країни ", - пояснив директор технічного регулювання міністерства Володимир Ареф'єв.

За його словами, економія електроенергії за рахунок використання літнього часу незначна в порівнянні з кількістю споживаної електроенергії в державі в цілому.

Ареф'єв додав, що головна мета законопроекту - уникнути негативного впливу порушення добових ритмів, що виникає після переведення годинників на зимовий або літній час:

"Восени і навесні змінюється тривалість світлих і темних періодів доби, це вимагає адаптивної перебудови добових ритмів. Відмова від переведення годинників поліпшить здоров'я і підвищить працездатність українців, зменшить кількість аварій".

Ініціативу міністерства підтримали в Академії медичних наук. На думку вчених, соціальні функції людського організму безпосередньо залежать від світлового дня.

"Головне для людського організму - стабільність. На переведення годинників найгірше реагували діти, літні люди, люди з серцево-судинними і хронічними захворюваннями. Краще один раз скорегувати свій робочий час і не переходити на літній час, ніж мати проблеми зі здоров'ям", - сказав член-кореспондент академії, екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук.

Нагадаємо, в середу у Верховній Раді була зареєстрована постанова про відмову від переходу на літній час.

Як відомо, 18 жовтня Верховна рада повернула Україні зимовий - астрономічний - час.

Своїм рішенням депутати визнали такою, що втратила чинність, постанову Верховної Ради України "Про зміну порядку обчислення часу на території України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування