Мороз і Ніколаєнко не можуть домовитися про єдину партію

П'ятниця, 16 грудня 2011, 09:47

Анонсоване на 18 грудня об'єднання на базі Соціалістичної партії України (СПУ) 11 лівих політичних партій не відбудеться.

Про це пише газета "Коммерсантъ-Украина".

Як пише видання, у четвер прес-служба СПУ Олександра Мороза оголосила про проведення в неділю, 18 грудня, об'єднавчого, XVII з'їзду партії. На з'їзді мало вирішитися питання злиття партій соціалістів, селян, дітей війни на базі Соціалістичної партії.

Декількома днями раніше (13 грудня) партія "Справедливість" (лідер - Станіслав Ніколаєнко) поширила заяву про укладення п'ятьма лівоцентристськими партіями політичної угоди про об'єднання на базі "Справедливості".

Окрім Ніколаєнка, угоду підписали представники чотирьох політичних сил - голова партії "Народна влада" Йосип Вінський, перший заступник голови Української селянської демократичної партії Василь Сухий, перший заступник голови партії "Всеукраїнський патріотичний союз" Олександр Воронін, а також лідер Партії відродження села Дмитро Воронін.

"Координаційна рада визначила назву нової партії - "Об'єднані ліві"", - йдеться у повідомленні прес-служби партії "Справедливість". У ньому ж повідомляється про проведення об'єднавчого з'їзду в суботу - 17 грудня.

Нагадаємо, переговори про об'єднання лівих тривали кілька місяців, при цьому змінювалися як склад учасників, так і можливі принципи злиття. 21 листопада 11 лівих партій заявили про досягнення компромісу щодо механізму об'єднання в єдину політичну силу, а також щодо принципів розподілу в ній керівних посад. Об'єднавчий з'їзд мав відбутися 18 грудня.

"Ми погодили всі організаційні моменти, всі варіанти назви нової політичної сили і всі учасники переговорів, зокрема і представники СПУ, підписали політичну угоду про об'єднання", - заявив Ніколаєнко.

За його словами, 26 листопада Соцпартія провела політраду, члени якої відмовилися її ратифікувати.

"Вони сказали: "вливайтеся у СПУ без жодних умов і все тут!"", - обурився Ніколаєнко.

Він також зазначив, що "саме тоді ми зрозуміли, що Соцпартія не готова до об'єднання".

"Однак я сподіваюся, що в майбутньому об'єднання все-таки відбудеться", - резюмував він.

Представники СПУ висловили надію на те, що найближчим часом діалог між лівими партіями відновиться.

"Не поспішайте з висновками - давайте дочекаємося проведення суботнього і недільного з'їздів", - порадила перший заступник глави СПУ Валентина Семенюк-Самсоненко, підкресливши, що "говорити про завершення переговорів не варто".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування