Азаров похвалився успіхами і передбачив складний рік

Середа, 11 січня 2012, 11:13

Прем’єр-міністр Микола Азаров прогнозує непростий рік, але впевнений у своїй спроможності "втримати ситуацію".

"Цей рік буде наповнений дійсно масштабними і складними завданнями. Тому він буде напруженим, але багато в чому і вирішальним", - сказав він на засіданні уряду.

"Минулого року нам вдалося створити непогану базу для інтенсивного розвитку країни. Валовий внутрішній продукт виріс майже на 5%, як ми і планували на противагу скептичним прогнозам", - заявив Азаров.

За його словами, інфляцію вдалося утримати на "рекордно низькому за останні десятиріччя рівні – 4,6%" .

"При цьому на 8,5% зросла реальна заробітна плата в Україні. Це, до речі, найбільший показник серед країн СНД", - сказав прем’єр.

"У 2012 році ми повинні зберегти й зміцнити динаміку економічного зростання України. І робити це доведеться на тлі важкої боргової кризи в Єврозоні й нестабільності світової економіки в цілому", - додав він.

Азаров зазначив, що економічна криза в Європі – "величезний фактор ризику" для України.

"Але наша країна розпочинає новий рік зі значно кращих стартових умов, ніж ті, які ми мали 2 роки тому. В Україні, наприклад, дефіцит державного бюджету складе за минулий рік приблизно 1,7% ВВП", - сказав він.

"Ми вперше за всі роки зламали негативну тенденцію зростання державного боргу. На кінець (2011-го) року рівень боргу, за оцінкою, становив 27,4% від ВВП. 2010 рік ми закінчили з показником близько 30%", - заявив прем’єр.

Він нагадав, що "на ’12-13 роки припадає пік боргових витрат за кредитами МВФ та іншими міжнародними зобов’язаннями".

"Це – ризик для економіки. Але, впевнений, ми втримаємо ситуацію", - сказав Азаров.

"В умовах, коли уряд і Нацбанк проводять узгоджену й виважену політику, а саме так відбувається сьогодні, ці ризики нейтралізувати значно легше. Нам це вдалося минулого року – і ми все для цього зробимо і в 2012 році", - заявив він.

"Ми зробили ставку на власні сили, на прискорений розвиток вітчизняного виробництва і внутрішнього ринку – і це вірний напрямок", - додав прем’єр.

Азаров назвав головним завданням уряду на цей рік "забезпечення економічного зростання, реальних позитивних змін у житті по всій Україні, для всіх громадян".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування