Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Держветслужба про російських колег: Нам не повідомили, а ЗМІ поскаржилися

Четвер, 12 січня 2012, 15:14

Голова Держветслужби України Іван Бисюк обурений поширенням Роспотребнадзором у ЗМІ інформації про якість українських сирів.

У коментарі "Інтерфакс-Україна" він заявив, що Роспотребнадзор офіційно не надав інформацію Держветслужбі України відповідно до чинних міждержавних процедур.

"Про це має бути поінформований Россельхознадзор, який, у свою чергу, – Держветслужбу України, а ми, у свою чергу, – Держспоживінспекцію України (інформуємо). Ми б провели спільне розслідування й були б ужиті відповідні заходи", - пояснив Бісюк.

Він підтвердив, що за нормативами техрегламенту РФ на молоко й молочну продукцію, продукція з великим вмістом пальмового масла має називатися не "сир", а "сирний продукт". Разом із тим, підприємства України мають право експортувати обидва види молочної продукції, заявив Бісюк.

Голова Держветслужби України сказав: щоб говорити про фальсифікат або підміну одного продукту іншим ("сирна продукція" замість "сиру"), потрібно було провести перевірку даної партії, що постачається з України на територію РФ, ще на кордоні.

При цьому в накладних і ветеринарних документах має бути чітко зазначено, що даний продукт є "сиром" або "сирним продуктом". Зразки для перевірки мають братися з голівок сиру в нерозпечатаних заводських упакуваннях.

"Щоб говорити, що це якась фальсифікація з боку України, це мало бути на кордоні (проведено забір зразків), і цим займається не Роспотребнадзор, а Россельхознадзор на кордоні України", - зазначив Бісюк.

"Коли ми подивимося й побачимо заводське упакування, тоді будемо працювати з молокопереробними підприємствами, якщо ще в документах записано, що це сир, а насправді везуть сирний продукт", - сказав він.

Бісюк зазначив неможливість вилучення зразків сирів і сирних продуктів з роздрукованих заводських упакувань, а також продукції, "розрізаної на шматки й загорненої в поліетиленову плівку з приклеєним штрих-кодом магазину".

"Ми маємо звернутися по конкретну інформацію в Роспотребнадзор. Вони взагалі-то зобов'язані самі її надати нам. Такі речі не робляться через подачу інформації в ЗМІ – такі речі робляться в робочому режимі відповідних органів, які сьогодні контролюють зазначені процеси", - підкреслив він.

Як відомо, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко в четвер заявив про "помітне погіршення" якості сирів, що постачаються з України. Зокрема, про перевищення вмісту пальмового масла в сирі низки українських виробників.

"Особливу тривогу викликає продукція "Пирятинського сирзаводу" у Сумській області, "Великобурлукського сироробного заводу" в Харківській області, "Звенигородського сироробного комбінату" у Черкаській області й низки інших", - уточнив Онищенко, зазначивши, що понад 20 українських заводів постачає сири на російський ринок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування