КС постановив, що обмежувати підсудних у вивченні матеріалів - правильно

П'ятниця, 20 січня 2012, 11:22

Обмеження термінів ознайомлення обвинуваченого та його захисту з матеріалами кримінальної справи не суперечить Конституції України.

Відповідне рішення Конституційний Суд ухвалив 18 січня за поданнями 47 та 50 народних депутатів, говориться у прес-релізі суду за 20 січня.

"Визнати такими, що відповідають Конституції України (є конституційними), положення частин 6-ї, 7-ї статті 218 Кримінально-процесуального кодексу України в редакції закону України "Про внесення змін до статті 218 Кримінально-процесуального кодексу України щодо ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи" від 8 квітня 2011 року № 3228–VI", - постановив КС.

Суд нагадав, що з 1960 року ст. 218 КПК встановлювала, що обвинуваченого і його захисника не можна обмежувати в часі ознайомитися з усіма матеріалами справи, але якщо вони явно затягують закінчення справи, слідчий вправі визначити строк для ознайомлення з матеріалами справи – і це затверджує прокурор.

У 2003 році з норми виключили можливість обмежувати термін ознайомлення з матеріалами, однак 2011 року її повернули, доповнивши 7 частиною такого змісту:

"У разі зволікання ознайомлення з матеріалами справи обвинуваченим чи його захисником слідчий за погодженням із прокурором або прокурор вносить до суду за місцем провадження слідства подання, яке суддя розглядає і своєю постановою може визначити строк, протягом якого обвинувачений і його захисник повинні ознайомитися з матеріалами справи та заявити клопотання".

"Після закінчення цього строку обвинувачений і його захисник вважаються ознайомленими з матеріалами справи. На постанову судді прокурором, обвинуваченим чи його захисником протягом трьох діб із дня її винесення може бути подана апеляція. Подання апеляції не зупиняє виконання постанови судді", - значиться в цій нормі.

КС вважає, що терміни ознайомлення з матеріалами "повинні визначатися в кожній справі залежно від обсягу матеріалів справи та їх складності, кількості обвинувачених, дій або бездіяльності (поведінки) обвинуваченого чи його захисника та незалежних від волі обвинуваченого чи його захисника чинників (наприклад, хвороби) тощо".

КС наголошує, що строки для ознайомлення обвинуваченого чи його захисника з матеріалами справи встановлює "незалежний та неупереджений суд" – і на це рішення може бути подана апеляція.

"У такий спосіб гарантуються права обвинуваченого на захист своїх прав і свобод судом та на апеляційне оскарження рішення суду", - зазначає КС.

Він вважає, що вимоги ст. 218 Кодексу не звужують право на захист і "узгоджуються з практикою Європейського суду з прав людини та з підпунктом "b" пункту 3 статті 6 Конвенції, відповідно до якого кожен обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має право мати час і можливості для підготовки свого захисту".

Рішення КС є остаточним і не може бути оскаржене.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
Усі новини...