Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мінфін пояснив, що пільговиків стільки, що платити їм усе не вийде

Понеділок, 30 січня 2012, 14:46

Українська держава не може виплатити всі соціальні пільги, передбачені законами, пільговикам, яких нараховується майже 18 мільйонів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів, коментуючи рішення Конституційного Суду щодо виплат, зокрема, чорнобильцям та афганцям.

"На сьогодні в Україні майже 18 мільйонів громадян, яким передбачено пільги, а Україна займає перше місце в світі з надання пільг. Приміром, у нас налічується 380 категорій пільг", - інформує відомство.

"Держава не може одночасно виплатити всі соціальні пільги, передбачені законами, багато з яких залишилися у спадщину і є застарілими та популістськими. Межі платоспроможності держави, її бюджету та Пенсійного фонду, тим паче під час світової економічної кризи, є вкрай обмеженими", - заявляє Мінфін.

Міністерство зазначає, що практика європейських держав, яка підтверджена рішеннями конституційних судів, зокрема Литви, Польщі, Хорватії, Угорщини та інших "доводить, що соціальні виплати і гарантії мають ґрунтуватися на об'єктивній економічній ситуації" в державі.

"Прагнучи якнайкраще забезпечити соціальний захист громадян, держава враховує рівень та перспективи свого економічного розвитку. Адже, соціальне забезпечення невід’ємно пов'язане з економічним розвитком та добробутом держави і не може бути реалізованим без відповідного фінансового забезпечення", - пояснює Мінфін.

Тому рішення Конституційного Суду щодо права Кабінету міністрів установлювати розмір соцвиплат у відповідності до фінансових можливостей держави "відповідає світовій практиці, яка виходить з того, що не може бути зменшено прожитковий мінімум, а максимум залежить від об'єктивних можливостей держави", наголошує Мінфін.

Відомство запевняє, що Кабмін, встановлюючи розміри соцвиплат, буде керуватися виключно Конституцією та забезпечувати право кожного на достатній життєвий рівень.

Мінфін зазначає, що у листопаді 2011 року уряд видав постанову "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", якою з 1 січня 2012 року "значно збільшено порівняно з 2011 роком" розміри соцвиплат.

Зокрема, з 1 січня передбачено збільшення розміру додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, інвалідам I, II, III групи, з 30, 20, 15% до 50, 40, 30% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

"Отже, незалежно від розміру заробітку та інших обставин, жоден інвалід-ліквідатор не отримуватиме починаючи з січня 2012 року пенсії нижче: інваліди I групи – 2342,7 грн, II групи – 2096,1 грн, III групи – 1849,5 грн.", - заявляє Мінфін.

"Збільшуючи розміри пенсій, буде забезпечено справедливу диференціацію розмірів пенсій залежно від тривалості участі особи в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та отримуваного нею заробітку", - запевняє відомство.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування