Українські сири "наосліп" перевірять "неросійські" експерти

Понеділок, 13 лютого 2012, 16:35

Експерти з інших країн, окрім Росії, теж перевірять українські сири.

Про це у понеділок повідомив голова Державної ветфітослужби Ігор Бісюк, пише УНІАН.

Він зазначив, що  Держветслужба звернулася "у деякі інші країни із проханням взяти "сліпі" зразки для того, щоб вони дали нам свої результати, і хочемо порівняти, чи наші результати будуть збігатися з їхніми".

"Ті результати досліджень, які ми маємо зараз, дають підстави нам сміливо говорити, що у наших сирах рослинних жирів немає", - підкреслив він.

За його словами, "це не тільки ми говоримо, це говорять і незалежні експерти, і незалежні лабораторії, "Укрметртестстандарт", лабораторії ветеринарної медицини тощо. Але ми повинні звірити наше законодавство щодо методик проведення досліджень".

На думку головного ветеринара, "те, що відбулося, – я вважаю, що це звичайний робочий момент. Призупинено постачання з трьох підприємств, але на сьогодні на ринок Росії продукцію постачають 18 молочних підприємств".

Бісюк нагадав, що міністр аграрної політики Микола Присяжнюк зустрічався із головою Роспоживнагляду геннадієм Онищенком і домовився "про співпрацю на рівні експертів".

Як відомо, минулого четверга Присяжнюк і Онищенко домовилися про те, що російські спеціалісти перевірять виробників українських сирів. Пізніше міністр агрополітики спрогнозував, що проблема буде вирішена протягом 10-12 діб.

Втім, невдовзі Онищенко заявив, що у зв’язку із заявами українського прем’єра Миколи Азарова та очільника МЗС Костянтина Грищенка Росія призупиняє виконання домовленостей з приводу рішення "сирної проблеми", які були досягнуті з міністром агрополітики Миколою Присяжнюком.

Грищенко на це заявив, що така реакція підсилює підозри в політичному підґрунті "сирної проблеми".

Як відомо, 7 лютого Росія призупинила ввіз сирів українських виробників ПП "Прометей" (Чернігівська область), АТ "Пирятинський сирзавод" (Полтавська область) і ТОВ "Гадячсир" (Полтавська область).

За словами Онищенка, ця продукція не відповідає російським вимогам технічного регламенту на молочну продукцію та молоко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування