Азаров заборонив Табачнику пхати носа в студентський закон

Середа, 22 лютого 2012, 09:33

Прем'єр Микола Азаров доручив відкликати з парламенту урядовий законопроект "Про вищу освіту", та направити замість нього версію, розроблену академіками і студентами.

Таке рішення прем'єр ухвалив після закінчення представлення робочою групою нового варіанту законопроекту, пише "Комерсант-Україна".

Слухання пройшли без участі очільника Міносвіти Дмитра Табачника і відповідального за гуманітарну сферу віце-прем'єра Раїси Богатирьової.

Голова робочої групи з представників академічного та студентського співтовариства, ректор КПІ Михайло Згуровський повідомив, що зміни були внесені в 67 з 71 статті урядового документа.

Найголовнішими досягненнями він назвав розмежування повноважень органів державного управління і вишів, забезпечення їх автономії, а також можливість співпраці бізнесу і сфери освіти "для формування нового покоління фахівців".

У свою чергу Азаров наполіг на тому, що розмір мінімальної стипендії не повинен прирівнюватися до прожиткового мінімуму (мінімальна стипендія становить 787 грн, а прожитковий мінімум - 1073 грн).

"Ми пенсію поки не можемо дотягнути до цього рівня. Тому я пропоную компроміс - поступове збільшення стипендії щороку з урахуванням інфляції", - пояснив прем'єр.

Студенти погодилися, закликавши Кабмін якнайшвидше внести законопроект у Раду.

В підсумку Азаров пообіцяв, що "уряд відкличе свій законопроект". Прем'єр доручив робочій групі протягом двох тижнів виключити з нової версії документа неоднозначні юридичні формулювання".

Потім доопрацьований варіант надійде в Міносвіти, якому заборонено "міняти ідеологію і концепцію" документа. Далі законопроект обговорять на засіданні Кабміну, після чого він надійде в Раду.

За словами Азарова, будуть докладені всі зусилля, щоб прийняти закон до відходу депутатів на літні канікули.

Як відомо, спочатку підготовлений Міносвіти законопроект викликав масові студентські акції протесту і критику академічної спільноти.

У травні 2011 року документ відправили на доопрацювання. Нова редакція законопроекту була готова в листопаді 2011 року, а 28 грудня її зареєстрували у Верховній Раді.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування