Кримський спікер роздратований тим, що йому пишуть українською мовою

Вівторок, 7 лютого 2012, 13:06

Спікер кримського парламенту Володимир Константинов обурений тим, що останнім часом органи центральної влади знову почали направляти кореспонденцію на адресу кримської влади українською мовою.

При цьому, за його словами, ігнорується ст. 10 Конституції України та ст. 10-14 Конституції Криму, в яких йдеться про те, що в Криму, поряд з державною, використовується російська та інші мови національного спілкування.

"Нас сьогодні найбільше дратує, що багато міністрів починають звертатися до нас українською мовою. Ми ініціювали створення робочої групи, тому що знову пішло листування (українською мовою), ми знову почали відкочуватися назад. І відновлення цих прав буде для нас дуже важливим завданням", - сказав Константинов, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, на першому пленарному засіданні четвертої сесії кримського парламенту 22 лютого планується розглянути питання про звернення до Верховної Ради про підтримку законопроекту "Про основи державної мовної політики", внесеного "регіоналами" Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком.

"Звичайно, потрібно питання з мовами вирішувати. Поки це питання не буде вирішено, ці проблеми будуть без кінця. Поки кіно в Сімферополі ми не будемо дивитися російською мовою, нічого доброго не буде", - підкреслив Константинов.

Крім того, у вівторок президія кримського парламенту створила робочу групу з моніторингу виконання статей Конституції щодо забезпечення функціонування державної, російської та інших національних мов у Криму.

Згідно з рішенням президії, робочій групі доручено здійснювати моніторинг ситуації щодо забезпечення функціонування державної, російської та інших національних мов у Криму в сферах освіти, культури, фармакології, нотаріату, судочинства, діяльності правоохоронних органів, торгівлі, рекламній діяльності та телерадіомовлення.

Робочій групі доручено регулярно інформувати президію кримського парламенту.

Ст. 10 Конституції України гарантує вільний розвиток, використання і захист російської та інших мов національних меншин України.

У Конституції Криму ст. 10 говорить про те, що в Криму російська мова, як мова більшості населення, прийнятна для міжнаціонального спілкування і використовується у всіх сферах суспільного життя.

Ст. 11 Конституції Криму говорить про те, що документи, що засвідчують статус громадянина в Криму, виконуються українською та російською мовами, а за клопотанням громадянина, і кримськотатарською мовою.

Ст. 12 Конституції Криму говорить про те, що у судочинстві, нотаріальному провадженні, провадженні у справах про адміністративні правопорушення та юридичну допомогу в Криму використовується українська або, за клопотанням учасника відповідного провадження, російська мова.

Також ст. 13 Конституції Криму говорить про те, що в Криму поштова телеграфна кореспонденція від громадян державних, республіканських, громадських та інших органів, підприємств, установ та організацій приймається для пересилки українською або російською мовами.

Ст. 14 Конституції Криму захищає права та інтереси громадян у сфері соціальної культури в Криму.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування