Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович придумав механізм захисту від катувань у "місцях несвободи"

Вівторок, 10 квітня 2012, 10:50

Найближчим часом президент внесе на розгляд Верховної Ради зміни щодо вдосконалення законодавства, яке стосується боротьби з катуваннями.

Про це заявив радник президента - керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Андрій Портнов в ефірі ICTV у понеділок ввечері, повідомляє прес-служба президента.

"Минулого тижня ми провели остаточну нараду з послом Ради Європи в Україні, провели нараду з фахівцями в цій галузі (щодо національного превентивного механізму), і плануємо, що президент наприкінці квітня чи, можливо, на початку травня має запропонувати парламенту закон про внесення змін до законів, пов'язаних з боротьбою з катуваннями", - сказав він.

За словами Портнова, йдеться зокрема про зміни до закону про уповноваженого з прав людини, які передбачатимуть новий механізм контролю правозахисників за "місцями несвободи".

"Це новий термін, який практично не застосовувався. Ми говорили про місця позбавлення волі, маючи на увазі слідчі ізолятори та колонії", - зазначив радник президента.

"Сьогодні як місця несвободи можна класифікувати багато місць, де людина не може самостійно прийняти рішення про своє переміщення", - наголосив Портнов.

За його словами, це зокрема дитбудинки, школи-інтернати, психіатричні заклади для осіб похилого віку, дисциплінарні та штрафні батальйони, місця утримання нелегальних мігрантів – тобто установи, підпорядковані не лише органам МВС або пенітенціарній службі, а й іншим відомствам (Мінсоцполітики, МОЗ тощо).

Загалом, за оцінками правозахисників, в Україні близько 5400 різного роду місць несвободи, зазначив Портнов.

"В Україні буде створено новий механізм додаткового контролю не лише з боку прокуратури, а й правозахисників, які матимуть договірні відносини з уповноваженим з прав людини. По всій території України має бути створений національний превентивний механізм додаткового контролю", - пояснив він.

Радник глави держави також додав, що розслідування резонансних злочинів, у тому числі пов'язаних із фактами катувань, є предметом постійної уваги президента.

"Ми зараз повністю моніторимо ці питання, президент одразу дає доручення по найбільш резонансним злочинам – вони всі ставляться на контроль", - запевнив Портнов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: