Тимошенко може йти з "газом" у Євросуд вже зараз - адвокат

Середа, 16 травня 2012, 08:15

Звернення по "газовій справі" Юлії Тимошенко до Європейського суду з прав людини можливе і без остаточного рішення Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Таку думку озвучила адвокат, експерт з європейського права Валентина Теличенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Звернення до ЄСПЛ можливо, якщо вдається довести, що навіть формально існуючі національні інструменти насправді не є дієвими в цілому або стосовно конкретної особи", - пояснила вона.

На її думку, перенесення у вівторок касаційного розгляду скарги Тимошенко і її захисту на вирок по "газовій справі" є "грубим порушенням європейських стандартів".

"Ст.389 ч.1 старого українського КПК чітко вказує, що подача касаційної скарги зупиняє вступ в силу вироку. І це необхідно розуміти так, що Тимошенко зараз утримують під вартою без вироку, і відповідно має місце позбавлення волі особи на невизначений проміжок часу", - сказала вона.

При цьому Теличенко нагадала: "В пілотному справі "Харченко проти України" ЄСПЛ спеціально акцентував увагу української влади на неприпустимості тримання особи під вартою на невизначений проміжок часу".

Як відомо, у вівторок захисник екс-прем'єра Сергій Власенко заявив, що захист звернеться до Європейського суду з прав людини, не чекаючи рішення по касації на вирок у газовій справі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування