Рада зробила крок до того, щоб у судах підсудні були "віртуально"

Середа, 16 травня 2012, 11:18

Верховна Рада планує впровадити систему проведення відеоконференцій під час судових засідань для економії на транспортуванні підсудних і підвищення оперативності розгляду.

У першому читанні за законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції" (№ 9753) проголосував у вівторок 241 депутат

Ініціаторами його були позафракційні депутати Володимир Пилипенко і Валерій Писаренко та "регіонал" Сергій Ківалов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект пропонує внести зміни до Господарського процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, Цивільного процесуального кодексу, що передбачатимуть можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Згідно з проектом, така участь відбуватиметься на підставі постанови суду за клопотанням учасника процесу або за власною ініціативою. Постанова визначатиме суд, зобов’язаний забезпечити участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Крім того, з метою організації невідкладного проведення відеоконференції проект передбачає можливість надсилання копії такого рішення за допомогою кур'єра, факсу або електронної пошти.

Відповідно до законопроекту, винесення постанови про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не позбавляє її права прийти до зали судового засідання і брати участь у такому засіданні в загальному порядку.

У пояснювальній записці наголошується, що передбачені у законопроекті зміни не потребують додаткових видатків державного бюджету.

Однак, згідно з висновком Головного науково-експертного управління, "для забезпечення всіх судів належними технічними засобами і створення можливості проведення в них відеоконференцій, необхідні додаткові витрати бюджетних коштів, які, враховуючи значне недофінансування судових органів, навряд чи можна буде здійснити в межах видатків, які вже передбачено на забезпечення діяльності судів".

При цьому сам законопроект не містить належного фінансово-економічного обґрунтування.

Як повідомлялося, радник президента - керівник Головного управління Адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов під час засідання Ради суддів України 17 лютого повідомив, що президент доручив Кабінету міністрів передбачити в держбюджеті на 2012 рік кошти на впровадження системи проведення відеоконференцій під час судових засідань.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування