Росія дозволила двом українським заводам везти їм сир

Четвер, 17 травня 2012, 11:30

Два українські заводи - "Гадячсир" та "Прометей" – отримали дозвіл поновити поставки сиру в РФ за підсумками лабораторних тестів, які провів Росспоживнагляд.

Про це повідомив голова відомства, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко в четвер "Інтерфаксу".

За його словами, санітарна служба завершила експертизу 14 зразків партій сиру з заводів "Гадячсир" і НП КФ "Прометей" філії "Менський".

"Три з семи зразків партій із заводу "Прометей" нас не задовольнили. Ми не дамо дозволи на ввезення в Росію. Це приблизно 39 тонн. На інші 11 партій - чотири з заводу "Прометей" і сім із заводу "Гадячсир" видано дозвіл на реалізацію", - заявив він.

"Нехай везуть", - відповів Онищенко на запитання про те, коли можуть початися поставки з заводів "Гадячсир" і "Прометей".

"Усі зразки сирів із цих двох підприємств, яких ми пускаємо в Росію, пройшли за нижньою планкою допуску, насамперед, за жирокислотним складом. Ми попереджаємо тих, хто буде ввозити, що нагляд і за наступними партіями триватиме", - сказав Онищенко.

Претензії до жирокислотного складу українського сиру "свідчать, що технологія проведення ще не налагоджена", заявив Онищенко.

"Певну роль можуть відіграти корми, які використовуються для дійної худоби. Необхідно не лише налагоджувати технологію, але й стежити за корекцією кормових домішок, які використовуються у тваринництві, щоб молочна сировина за стартовими позиціями відповідала російським вимогам", - заявив Онищенко.

Голова Росспоживнагляду сказав, що його фахівці проводять лабораторні дослідження зразків продукції ще двох українських заводів - "Дубномолоко" і "Пирятинський сирзавод", які також збираються постачати продукцію в РФ.

Раніше Росспоживнагляд заявив, що може дозволити після лабораторного контролю поставки сиру в РФ із 4-х українських заводів - ТОВ "Гадячсир", АТ "Пирятинський сирзавод", НП КФ "Прометей" філії "Менський" і "Дубномолоко".

"Для всіх одна умова – зразки продукції до нас на дослідження, і будемо дозволяти (поставки)", - заявив раніше Онищенко.

Як відомо, з 7 лютого російська сторона ввела заборону на ввезення в країну сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту РФ на молоко й молочну продукцію. Усього в Росії була припинена реалізація 32 тонн сиру, ще понад 120 тонн українського сиру було затримано на кордоні й не допущено в РФ.

27 лютого Онищенко сказав, що Україна більш ніж наполовину скоротила постачання сиру в Росію через претензії до якості продукції з боку санітарної служби РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News