Футболісти й дипломати запевняють Європу, що в нас немає расизму

Вівторок, 29 травня 2012, 11:09

Футболіст Андрій Шевченко переконаний, що матчі чемпіонату "Євро-2012" в Україні пройдуть без інцидентів на расистському ґрунті.

Про це капітан збірної України з футболу і колишній нападник лондонського "Челсі"заявив в інтерв'ю "BBC Sport", яке транслюватиметься 6 червня, перед початком "Євро-2012".

На думку Шевченка, расизм не є реальною проблемою в Україні і англійським уболівальникам нема чого боятися на матчах "Євро-2012".

"У нас немає проблеми з расизмом. Країна дуже спокійна і дуже приязна", - сказав він.

Колишній гравець лондонського клубу "Арсенал" Олег Лужний, який грав за збірну України 52 рази, також відкинув побоювання щодо расистської поведінки вболівальників.

"Ні, ні, ні. Я про це не чув. У нас є футболісти з Нігерії... І про расизм я ніколи не чув", - сказав він.

Раніше програма BBC "Панорама" отримала кадри, зняті на території України та Польщі, з яких видно, як фани віддавали один одному нацистські вітання, а коли на полі з'являлись темношкірі гравці, вони починали кричати, імітуючи мавп. Так, у Харкові 14 квітня на стадіоні клубу "Металіст" близько 2000 фанів віддавали нацистські вітання своїй команді.

Програма також містила кадри з проявами антисемітизму на футбольних матчах у Польщі та нападу на групу азійських студентів в Україні.

Колишній гравець збірної Англії Сол Кемпбелл у телепрограмі BBC "Панорама" 28 травня сказав, що проведення чемпіонату Європи в Україні та Польщі є помилкою через поширені в них расизм і випадки футбольного насильства.

Сол Кемпбелл у телефільмі закликав темношкірих уболівальників не їхати в Україну та Польщу, бо "вони можуть повернутися звідти в труні".

Родини двох гравців англійської збірної, Тео Волкотта та Алекса Оксладе-Чемберлейна, сказали, що не поїдуть на "Євро-2012" через страх расистських нападів.

Між тим, УЄФА запевнила, що працює з Україною та Польщею, щоб гарантувати безпеку для команд та фанів.

"УЄФА не терпить проявів расизму, як на полі так і поза ним, і суддя має право зупинити матч у будь-який момент у разі інциденту на расистському ґрунті", - сказано в заяві асоціації.

УЄФА також зазначила, що всі матчі, які знімала "Панорама" минулого місяця, були матчами внутрішніх чемпіонатів, а тому це справа національних футбольних федерацій.

Посол України у Великобританії Володимир Хандогій запевнив "ВВС Україна", що "Україна історично й етнічно завжди була толерантною державою" і що безпеці англійських уболівальників в нас нічого не загрожує.

Речник МВС Володимир Поліщук також сказав, що випадки расизму в Україні поодинокі, а інформація зарубіжних ЗМІ про факти расизму в нас "дуже перебільшена".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування