Колесніченко вважає, що Литвин хоче залишити російську "мовою вулиці"

Середа, 30 травня 2012, 17:31

"Регіонал" Вадим Колесніченко вважає, що ідея використовувати російську мову для міжнаціонального спілкування є спробою позбавити її держпідтримки в Україні.

Про це він заявив, коментуючи пропозицію спікера Володимира Литвина під час візиту у Воронеж використовувати російську мову як мову міжнаціонального спілкування, повідомляє прес-служба Партії регіонів.

За словами Колесніченка, заява голови Верховної Ради про те, що в Україні "чудово працює" закон Української РСР про мови зразка 1989 року, не відповідає дійсності.

"На території України діють лише ті закони УРСР, які не суперечать законам сучасної Української держави", - зазначив "регіонал".

Колесніченко сказав, що за останні 20 років в Україні ухвалено понад 80 законів, які виключають використання будь-якої іншої мови, крім української – "отже, закон, про який вів мову Литвин, уже не діє".

На його думку, пропозиція Литвина використовувати російську в якості мови міжнаціонального спілкування спрямована лише на те, щоб "звільнити її від державної підтримки й захисту, залишити мовою вулиці, кухні й ринку".

"Я не думаю, що українське співтовариство, мільйони людей, погодяться з подібними заявами пана Литвина", - заявив "регіонал".

Колесніченко нагадав, що в України є й міжнародні зобов'язання.

"Кабінет міністрів Ради Європи, приміром, прямо вказує на наявність у нашій державі проблем із правами на використання рідної мови. У частині російської – є конкретне формулювання про те, що, незважаючи на велику кількість носіїв цієї мови, вона, на жаль, має такий низький, не відповідний їй статус", - сказав він.

Колесніченко також зазначив, що більше 95% усієї періодики й книг в Україні видається російською мовою.

"Це юридичний факт, який засвідчив, що спроба жорсткої й насильницької українізації не відбулася", - заявив він.

"Фактично люди своїми грішми голосують за те, щоб читати саме російською мовою. Тому пану Литвину, напевно, вартувало б 22 рази подумати перед тем, як робити заяви, які дискредитують як українське співтовариство, так і його самого", - зазначив "регіонал".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...