Родичам зґвалтованого міліцією в Донецьку пропонували 40 тисяч

Середа, 27 червня 2012, 21:39

По кримінальній справі про тортури у міліції Донецька проходить лише один дільничний, а повинно бути не менше 6 співробітників правоохоронних органів.

Про це заявив адвокат Сергій Салов, який взявся представляти інтереси потерпілого Михайла Бєлікова і його сім'ї, передає Gazeta.ua.

Як відомо, 17 червня в опорному пункті № 5 Петровського РВВС Донецька міліціонери побили і зґвалтували кийком Бєлікова.

"У приміщенні, де була наруга, перебувало 5 осіб. У тому числі четверо курсантів. Хтось утримував жертву, а дільничний своїми руками зробив звірство. Але так само очевидцем екзекуції став якийсь підполковник - він не надав медичну допомогу, не вжив заходів щодо затримання інквізиторів, не зупинив злочин", - розповів адвокат.

"Так що всього обвинувачених має бути мінімум 6. І вони повинні притягуватися не тільки по ст. 365 ч. 3 КК (перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки). Нехай дадуть відповідь ще й за тортури, за катування, за наругу в збоченій формі, за тяжкі тілесні ушкодження, і ще по ряду статей", - вважає Салов.

"Ми, звичайно, не Америка, де за один зуб можна відсудити мільйон доларів, але позов про стягнення моральної шкоди буде задоволено як мінімум на суму 500 000 гривень. Адже мова йде про знущання принизливих і образливих для будь-якого чоловіка і, ймовірно, про інвалідність 1 групи. А ще про незгладиму психічну травму на все життя", - заявив адвокат.

Після того, як шокуюча історія набула всеукраїнського розголосу, затриманий дільничний негайно був звільнений.

Однак, як розповіли рідний і двоюрідний брати потерпілого, міліція на рівні міського главку до 21 червня вела переговори з їх родиною про те, щоб за невелику суму приховати факт злочину, вчиненого в їх відомстві.

"З 19 червня зі мною і з мамою почали вести переговори. Їх вів чоловік, який представився заступником міського начальника міліції по кадрам. Ця людина не показала посвідчення, але назвала своє прізвище", - розповів Юрій Бєліков.

"Він сказав, що брата побив дільничний і навіть нашій мамі цього дільничного привели та показали. Нам з мамою під розписку запропонували 20 тисяч на лікування брата та обіцяли ще 20 тисяч. За це Михайло повинен був зробити заяву, що травми отримав іншим способом", - уточнив брат постраждалого.

"Ми тоді думали, що мова йде про побиття тільки і спочатку погодилися, оскільки щодня витрачаємо не менше 700 гривень. Ми взяли 20 тисяч на лікування та розписку віддали начальнику райвідділу міліції", - зазначив Бєліков.

Він уточнив, що 21 червня від лікаря дізнався всю правду про подію і відмовився від обіцяних "ще 20 000" на ліки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування