Ківалов чекає, що Янукович підпише його мовне дітище

Середа, 18 липня 2012, 14:30

"Регіонал" Сергій Ківалов упевнений, що президент Віктор Янукович підпише законопроект про засади державної мовної політики.

Співавтор законопроекту визнає, що документ не ідеальний, але відповідає міжнародним нормам і зобов'язанням України.

"Подобається комусь чи ні, але є факт, і я хочу це особливо наголосити: текст закону повністю відповідає міжнародним зобов’язанням України", - пише Ківалов.

"Думаю, що президент… обов’язково підпише цей закон. Адже він ухвалюється в інтересах наших громадян і на виконання зобов’язань перед європейським співтовариством", - заявляє він.

Ківалов підкреслює, що "в Україні проживають понад 130 національностей, більше 30% – а це більше 14 мільйонів людей – належать до національних меншин".

Він нагадує, що право на використання регіональної мови чи мови меншини є невід'ємним, згідно з Міжнародним пактом ООН про громадянські й політичні права від 1966 року, Європейською Конвенцією про захист прав і основних свобод людини 1950 року, Гельсінським Заключним актом 1975 року.

1 січня 2006 року для України вступила в дію Європейська Хартія регіональних мов чи мов меншин, підписана Україною в 1996 році.

"Це означає, що наша держава тепер не проста може, але й зобов’язана захищати й підтримувати регіональні мови і мови меншин", - підкреслює Ківалов.

За його словами, Верховна Рада привела своє законодавство у відповідність із міжнародними документами, ухваливши 3 липня 2012 року закон "Про засади державної мовної політики".

Ківалов запевняє, що ще до голосування в сесійній залі була отримана "величезна кількість експертних висновків" і думок учених.

"Відповідність тексту закону положенням Європейської хартії регіональних мов чи мов меншин була встановлена фахівцями Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова, Київського національного лінгвістичного університету, Тернопільського національного педагогічного університету ім.В. Гнатюка, Горлівського державного педагогічного інституту іноземних мов і іншими відомими вченими нашої країни", - заявляє він.

"Учені Київського національного університету ім.Т. М. Шевченка теж вважають, що цей документ відповідає міжнародним стандартам прав людини. Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія)... відзначила, що цей законопроект урахував низку серйозних зауважень, висловлених комісією щодо попереднього проекту", - додає Ківалов.

При цьому він визнає, що "закон не ідеальний, ідеального закону взагалі не існує".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...