"Репортери без кордонів": перед виборами журналістів особливо залякують

П'ятниця, 20 липня 2012, 11:07

В організації "Репортери без кордонів" вважають тиском на ЗМІ дії представників влади щодо телеканалу ТВi та інтернет-ресурсу "Лівий берег".

Про це сказав керівник берлінського відділення організації "Репортери без кордонів" Кристіан Мір в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

Так, на запитання, чи поділяє він думку, що податкові перевірки ТВi та кримінальна справа проти керівника цього каналу Миколи Княжицького, а також порушення справи проти порталу Lb.ua та його закриття є тиском, він заявив: "Ми поділяємо цю думку".

"На наш погляд, обидва ці випадки – довкола порталу "Лівий берег" і телеканалу ТВi перебувають у великому спектрі нападів на журналістів в Україні", - сказав Мір.

"Репортери без кордонів" весь час фіксують це, наприклад, минулого року було щонайменше 35 нападів на журналістів. Обидва теперішні випадки – з порталом Lb.ua і телеканалом ТВi - цілком вписуються у панораму нападів на журналістів і порушень свободи слова", - додав він.

"Ми вважаємо, що напередодні виборів журналістів особливо залякують… щоб вони не повідомляли критично про владу Віктора Януковича та партії, що його підтримують", - заявив Мір.

За його словами, "Репортери без кордонів" зараз дуже песимістично дивляться на подальший розвиток ситуації зі свободою преси в Україні.

"Так само песимістично ми оцінюємо перспективу проведення в Україні вільних і чесних виборів. Адже до цього ми зараховуємо також незалежну і критичну діяльність ЗМІ", - зазначив Мір.

"Тому важливо, щоб більше незалежних і критично налаштованих колег і далі домагалися незалежного висвітлення подій і не давали себе залякувати такими діями, які ми нині спостерігаємо проти сайту "Лівий берег" і проти пана Княжицького", - наголосив він.

Коментуючи заяву президента Віктора Януковича про занепокоєння ситуацією довкола "Лівого берега" та ТВi і доручення Генпрокуратурі та Податковій службі перевірити законність порушених кримінальних справ, експерт зазначив:

"Я вважаю, що Янукович так би не сказав, якби, можливо, не було цього громадського тиску (протесту журналістів). На мою думку, це невеличке свідчення того, що громадський тиск може щось змінити".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News