У містах протести: "Любіть Україну або забирайтеся геть"

Середа, 4 липня 2012, 17:32

У містах України проходять акції протесту проти ухваленого закону про засади державної мовної політики.

Уже відомо про протести у Львові, Івано-Франківську, Полтаві, Одесі, Харкові й Дніпропетровську.

За даними Zaxid.net, у Львові зранку на пікет під облдержадміністрацією зібралось близько 100 активістів ВО "Свобода" та "Батьківщини", які не пускали у будівлю керівництво обласної адміністрації, аргументуючи це тим, що вони забрали в українців мову.

Фото ZAXID.NET

Також під Львівською ОДА активісти роздавали проїжджаючим автомобілям стрічки із написом "моя мова – моя свобода".

 
Початок акції в середу вранці 

У Полтаві близько 200 осіб – представники партій "УДАР", "Батьківщина", "Фронт змін" та ВО "Свобода" – пікетували будівлю Полтавської облдержадміністрації на знак протесту проти ухвалення закону "Про засади державної мовної політики".

Учасники акції розбили наметове містечко, в руках вони тримали транспаранти з написами "Полтава – за українську мову", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Близько 50 людей пікетували в середу будівлю Одеської облдержадміністрації, значну частину пікетувальників становили члени ВО "Свобода".

А "5 канал" повідомляє, що півтора десятка одеситів оголосили сидячий страйк на сходах обласної держадміністрації під гаслом "Верховна Рада! Давай, до свиданья!". На вечір страйкарі очікували поповнення в своїх рядах.

Харків відповів на ухвалення "мовного" закону двома акціями протесту, інформує "5 канал".

Близько 30 людей зранку під стіни облдержадміністрації вийшли з жовто-блакитними прапорами і вимагали від президента не підписувати мовний закон.

За кілька годин на тому ж майдані до опозиціонерів приєдналися представники молодіжних організацій.

Напередодні молодь встановила в центрі міста два намети, але міліція їх знесла майже одразу, а самих активістів доправили до райвідділку і звільнили тільки о третій ночі. 

Організатор акції Дмитро Пилипець розповів: "Вони накинулися на нас, їх було близько тридцяти осіб, нас було троє. Затримали мене, мою матір і керівника Спілки української молоді Романа Черемського. Під час затримання до нас застосовувалася фізична сила, били руками, ногами, чим тільки не били. По руках, по голові, по обличчю, по тілу".

"Тобто є численні тілесні ушкодження, сьогодні буде судово-медична експертиза, ми будемо звертатися до прокуратури", - говорив він.

За словами ще однієї учасниці харківської акції протесту, нею харків’яни хочуть "висловити свою солідарність місту Києву, в якому зараз розгортаються такі жорстокі події".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...