У Росії радіють, що в Україні кинули виклик "мовному шовінізму"

Субота, 7 липня 2012, 10:08

Заступник глави уряду Російської Федерації Дмитро Рогозін вважає противників мовного закону "регіоналів" в Україні бандерівцями й русофобами.

"На Україні російську намагаються прирівняти до румунської, угорської тощо, але навіть цього для бандерівців багато. Дійсно печерні русофоби", - написав він у своєму Twitter.

Водночас, директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін вважає, що ухвалення закону "Про засади державної мовної політики" стало "викликом для мовного шовінізму" і зробило крок назустріч російській та іншим мовам.

"Можна і треба дорікати "регіоналам" та їхньому лідеру Віктору Януковичу ... за зволікання в виконанні передвиборних обіцянок (боротися за державний статус російської мови), за фактичний відхід від тези про мовне рівноправ'я", - пише політик.

Але "ухвалення закону, яке стало викликом для мовного шовінізму, вперше за весь час незалежності Україна робить на державному рівні крок назустріч російській та іншим недержавним мовам, ніяк не може бути для нас приводом для прибиття Партії регіонів і її парламентських союзників до ганебного стовпа", упевнений він.

На думку Затуліна, незважаючи на "претензії до якості" ухваленого закону про засади державної мовної політики в Україні, він "корисний для мобілізації мас російського і російськомовного населення".

"Буде боротьба - спочатку за впровадження закону в життя, а потім і за розшивку його вузьких місць, недоліків, за державний статус російської мови. Місце нашої російської інтелігенції - в рядах учасників цієї боротьби на Україні", - вважає він.

Російський політик вважає ухвалення законопроекту "першим успішним виступом" проти ситуації, коли "більшість населення продовжує говорити російською", а значна частина політичної еліти "влаштовує обструкцію будь-якій спробі узаконити хоч у якійсь формі мовну реальність".

Тому він вважає, що напередодні жовтневих виборів до Верховної Ради "потрібно вітати будь-яку ініціативу Партії регіонів або Компартії України, яка ... розширює можливості для боротьби за мовне рівноправ’я", а також "турбуватися про їхній успіх у виборця".

А щодо "істерики опозиції" Затулін цитує аналітика Олександра Привалова: "Якщо сьогодні Харків і Донецьк доможуться права самим вирішувати, якою мовою говорити, то завтра вони, бережи Бог, почнуть домагатися виконання ще однієї передвиборчої обіцянки Януковича - бюджетного федералізму. І як це перенести дотаційним західним областям?".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...