У Могильова з кримськотатарською "йок проблем"

Середа, 15 серпня 2012, 18:28

Кримськотатарська мова, ймовірно, також отримає статус регіональної в Криму.

Про це повідомив кримський прем'єр Анатолій Могильов, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Судячи з кількості кримськотатарського населення в Криму, кримськотатарську мову, судячи з усього, буде оголошено регіональною мовою в автономії", - зазначив Могильов після закінчення позачергової сесії кримського парламенту.

Він повідомив, що розробка організаційних заходів з метою впровадження закону про мовну політику Радою міністрів буде вестися за участю депутатського корпусу кримського парламенту.

"Сьогодні прийнято закон, який дозволяє реалізувати мовну політику на території більшості регіонів країни. Цей закон дозволяє будь-якій людині реалізувати своє право вчитися, говорити і здійснювати свої цивільні права на те мовою, якою він хоче - і це повинен забезпечити даний закон ", - сказав він..

Могильов повідомив, в разі оголошення російської мови регіональною мовою в автономії, російською мовою буде проводитися дубляж фільмів, друкуватися анотації до ліків, бланки всіх установ, в тому числі і комунальних, які зараз друкуються українською мовою.

 У той же час, прем'єр Криму відзначив, що, якщо і кримськотатарську мову буде визнано регіональною в Криму, то це ж стосуватиметься також і її.

Як повідомляє сайт 0652.ua, під час брифінгу на питання про те, коли він почне вивчати кримськотатарську мову, Могильов відповів: "Проблем йок".

"Йок" кримськотатарською означає "нема". Слова "Проблем" в цій мові взагалі немає. Якби кримський прем'єр хотів сказати "нема проблем", йому слід було б сказати "меселелер йок".

Як відомо, в середу Верховна Рада Криму доручила Раді міністрів внести пропозиції щодо реалізації мовного закону до 10 жовтня.

Одеська міська рада та Одеська облрада на позачергових сесіях вже ухвалили рішення, згідно з яким російська мова отримала статус регіональної.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування