Москаль просить Пшонку порушити справи за регіональну мову

Понеділок, 27 серпня 2012, 08:28

Нардеп Геннадій Москаль звернувся до генпрокурора Віктора Пшонки з вимогою перевірити рішення ряду облрад щодо надання російській мові статусу регіональної.

"Я прошу перевірити рішення облрад на відповідність Конституції, де сказано, що порядок використання мов в Україні регламентується законами, а також на відповідність Європейській Хартії регіональних мов та мов меншин", - цитує звернення прес-служба депутата.

За його словами, є суттєві відмінності між ратифікованою Хартією і законом "Про засади державної мовної політики". Зокрема, в законі вказані мови, яких нема в Хартії – вірменська, ромська, караїмська, кримчацька, русинська, ідиш, новогрецька. Водночас, у самій Хартії вказані мови, яких не існує в природі – це єврейська і грецька.

Москаль також зауважує, що рішення згаданих облрад потрібно перевірити на відповідність самому закону"Ківалова-Колесніченка", оскільки в перехідних положеннях до нього містяться зміни до закону "Про місцеве самоврядування в Україні", які дозволяють приймати рішення з цього приводу виключно сесіям сільських, селищних та міських рад.

"В перехідних положеннях нічого не сказано про можливість прийняття подібних рішень обласними радами, міською радою Севастополя, а також Верховною радою Автономної республіки Крим та Київською міською радою", - зауважив він.

Також необхідно виявити, на якій підставі Ізмаїльська міська рада відмовила болгарам у визнанні їх мови регіональною на території міста, зазначив Москаль.

"Прошу перевірити рішення згаданих органів і в разі порушення Конституції та законів винести прокурорські протести. А в разі наявності складу злочину – порушити кримінальні справи проти посадових осіб місцевого самоврядування за перевищення влади і службових повноважень", - резюмував Москаль.

Як відомо, рішення про визнання російської мови регіональною на своїй території прийняли обласні ради Одеської, Запорізької, Донецької, Херсонської, Дніпропетровської, Харківської, Луганської областей та міськрада міста Севастополя.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування