У Богатирьової вже придумали нові правила для "языка"

Четвер, 30 серпня 2012, 09:03

Мовна робоча група під керівництвом Раїси Богатирьової пропонує не надавати мовам нацменшин статусу регіональних.

Про це йдеться в новій редакції законопроекту про основи державної мовної політики, який підготувала група, створена за дорученням президента, пише Комерсант.

Документ фактично є новою редакцією закону.

Члени групи вирішили змінити навіть його назву і озаглавити документ "Про порядок застосування мов в Україні".

Як зауважив один з учасників засідання, мета перейменування - "зниження статусу документа".

"Перша назва була занадто претензійна. Слід пам'ятати, що основи державної політики відображені в Конституції", - пояснив співрозмовник.

Законопроект зберігає за українською мовою статус державної і містить заходи щодо її захисту. Зокрема, використання державної мови є обов'язковим в судо- та діловодстві, в діяльності органів державної влади, збройних сил, у сфері науки і освіти, рекламі.

В області інформації та ЗМІ документ встановлює 75% квоту мовлення (зараз - 25%) українською мовою від загального добового ефіру.

Трансляція програм та фільмів іншими мовами має супроводжуватися обов'язковим українським дублюванням або субтитруванням.

Для мов національних меншин в документі не передбачається отримання регіонального статусу.

Вказується, що члени територіальної громади, що використовують ту або іншу мову національних меншин, мають право ініціювати "заходи, спрямовані на її захист", за умови, якщо на певній території (село, селище, місто) проживає не менше 30% носіїв цієї мови від загального числа жителів населеного пункту.

Нагадаємо, зараз визнання регіональної мови дозволено там, де число носіїв становить не менше 10%.

Як відомо, раніше один з авторів "мовного" ​​законопроекту, депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко заявляв, що облради не мають права приймати рішення про статус мови регіональною.

У середу в.о. глави облради Закарпаття Володимир Закурений заявив, що регіон не може стверджувати угорський мову регіональною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...