Табачник: "язик" допоможе розвитку автономії вишів

Понеділок, 10 вересня 2012, 21:39

"Мовний" закон буде сприяти припливу іноземних студентів до вищих навчальних закладів України та розвитку автономії вузів.

Про це заявив у понеділок міністр освіти, науки, молоді та спорту Дмитро Табачник в ефірі радіостанції "Голос Росії", повідомляють "РИА Новости".

"Цей закон буде сприяти автономії вищих навчальних закладів", - сказав міністр.

Він пояснив, що наявність в українських вузах програм, насамперед, російською мовою сприяє припливу іноземних студентів, які "платять в казну університету, забезпечуючи розвиток матеріальної бази, придбання обладнання".

"У нас вже третій рік поспіль йде дуже велике зростання (кількості) іноземних студентів. Звичайно, ми орієнтуємо і політехнічні та класичні університети, щоб вони переходили на магістратуру на англійській мові", - розповів Табачник.

"Але з 55 тисяч студентів-іноземців із 130 країн, які навчаються в Україні, переважна більшість - більше 50 тисяч - отримують вищу освіту російською мовою", - уточнив він.

Міністр додав, що вузи Західної України, які раніше категорично відмовилися від викладання російською мовою, практично позбулися іноземних студентів.

Табачник також зазначив, що в цілому новий закон про мови ніяк не ущемляє становище української мови.

"Не можна робити ставку, що цей закон антиукраїнський або проросійський. Цей закон демократичний, ліберальний, цивілізаційно дуже важливий", - сказав він, додавши, що Міносвіти готове його реалізовувати.

Глава Міносвіти навів приклад закарпатського міста Берегове, де на початку вересня статус регіональної мови отримала угорська.

"Немає ніякої в цьому трагедії. У всіх берегівських школах залишається обов'язковий стандарт українська мова і українська література", - сказав він.

Як відомо, Верховна Рада 3 липня схвалила законопроект "Про засади державної мовної політики", він набув чинності 10 серпня.

Відповідно до закону, мова національної меншини може отримати статус регіональної, якщо вона є рідною як мінімум для 10% населення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News