"УДАР" захищає прокуратуру і просить Януковича не підписувати новий закон

Четвер, 20 вересня 2012, 11:34

Партія "УДАР" виступає проти позбавлення прокуратури права виносити протест на незаконні дії суб’єктів владних повноважень і посадових осіб.

Про це йдеться в заяві "УДАР" щодо ухвалених змін до закону про прокуратуру.

Партія відзначає, що цим законом фактично скасовується протест прокурора як найбільш дієва форма прокурорського реагування. Адже протест зупиняє дію опротестованого акта і підлягає обов’язковому розгляду в 10-денний строк після його надходження.

У разі відхилення протесту або ухилення від його розгляду, при зверненні прокурора з заявою до суду дія правового акту зупиняється.

"Позбавлення прокуратури функцій загального нагляду - актуальне питання для України. Разом з тим, зміни, які вносяться зазначеним законом, не вирішують цієї проблеми. Натомість, прокуратуру позбавляють дієвої форми реагування на незаконні рішення органів державної влади та місцевого самоврядування", - йдеться в заяві.

"Саме завдяки застосуванню прокурорського протесту вдалося зберегти в державній чи комунальній власності тисячі гектарів землі, зупинити незаконні дії при будівництві на територіях парків, скверів, дитячих майданчиків", - наголошують в "УДАРі".

"УДАР" відзначає, що цей закон передбачає зведення до мінімуму прокурорського нагляду за законністю діяльності державних органів. А проблема надмірного втручання органів прокуратури у діяльність суб’єктів господарювання не вирішується.

"УДАР" закликає президента внести пропозиції до закону, спрямовані на захист прав громадян, обмеження втручання органів прокуратури в діяльність суб’єктів господарювання та посилення нагляду за законністю діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Як відомо, 18 вересня Рада прийняла законопроект № 11074 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань удосконалення діяльності прокуратури", що обмежує повноваження прокуратури.

Генпрокурор Віктор Пшонка підтримав обмеження повноважень прокуратури.

Рада Європи неодноразово наполягала на змінах до законодавства для обмеження повноважень прокуратури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування