Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович схвалив заборону прокуратурі виносити протест проти дій посадовців

П'ятниця, 21 вересня 2012, 10:45

Президент Віктор Янукович підписав закон про обмеження повноважень прокуратури.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента.

Оновлений закон передбачає скасування повноважень прокурора з видання обов'язкових для виконання актів прокурорського реагування, встановлює єдиний акт прокурорського реагування на виявлені порушення закону у вигляді подання, винесення якого не буде тягти зупинку дії нормативно-правових актів, припинення певної діяльності або безумовного усунення порушень, що мають місце на думку прокурора.

Закон забороняє прокуророві здійснювати повноваження в рамках нагляду за дотриманням законів без призначення прокурорської перевірки, що може проводитися лише після прийняття постанови, у якій зазначаються підстави, що свідчать про порушення законності, а також обґрунтовується необхідність здійснення прокурором конкретних дій.

Законопроект також передбачає заборонити проведення прокурорської перевірки за заявами і зверненнями (крім тих, які містять повідомлення про злочин) до їхнього попереднього розгляду компетентними органами.

Як відомо, 18 вересня Рада прийняла законопроект № 11074 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань удосконалення діяльності прокуратури", що обмежує повноваження прокуратури.

Партія "УДАР" закликала Януковича не підписувати цей закон, і ініціювати внесення змін до нього, оскільки він позбавляє прокуратуру права виносити протест на незаконні дії суб’єктів владних повноважень і посадових осіб.

Саме завдяки застосуванню прокурорського протесту вдалося зберегти в державній чи комунальній власності землю, зупинити незаконні дії при будівництві на територіях парків, скверів, дитячих майданчиків.

Рада Європи неодноразово наполягала на змінах до законодавства для обмеження повноважень прокуратури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування