Уряд Криму склав план запровадження "регіональної" мови

Вівторок, 25 вересня 2012, 15:39

Рада міністрів Криму затвердила план заходів із реалізації в автономії закону України "Про засади державної мовної політики".

Відповідний проект розпорядження схвалено у вівторок на засіданні кримського уряду, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

План заходів буде переданий у Верховну Раду Криму для затвердження.

Документ, зокрема, передбачає вживання заходів, спрямованих на застосування й вивчення державної й регіональних мов у державних і комунальних навчальних закладах, їх використання в діловодстві, документації, переписці з органами влади.

У проекті розпорядження містяться доручення різним органам влади Криму, а також місцевим органам влади в автономії, забезпечити навчання й підвищення кваліфікації працівників установ, виготовлення відповідних бланків.

Також документом доручено забезпечити право громадян подавати усні чи письмові заяви державною або регіональною мовами й отримувати письмові відповіді на них цією мовою.

Проект розпорядження передбачає залучення при необхідності перекладачів до проведення конференцій, зборів та інших офіційних заходів.

Написання найменувань органів, підприємств, установ і організацій, написів на їхніх печатках, штампах, штемпелях, табличках, офіційних бланках має здійснюватися відповідно до 6 ч. 11 ст. закону України "Про засади державної мовної політики".

Крім того, будуть вжиті заходи щодо реалізації прав громадян на отримання освіти державною чи регіональною мовами і підготовники відповідних педагогічних кадрів тощо.

Як повідомлялося, 15 серпня на позачерговій сесії Верховна Рада Криму доручила Раді міністрів автономії до 10 жовтня 2012 року підготувати й внести на розгляд кримського парламенту пропозиції з реалізації закону України "Про засади державної мовної політики" в Автономній Республіці Крим.

Документом кримському уряду також доручено забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед населення Криму про основні положення "мовного закону".

28 серпня Рада міністрів автономії створила робочу групу, якій доручили підготувати пропозиції до закону "Про принципи державної мовної політики" і винести їх на розгляд Ради міністрів до 25 вересня.

Ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" Верховна Рада ухвалила 3 липня, а президент підписав його 8 серпня.

Влада низки міст і областей на сході й півдні країни вже вирішили визнати російську мову регіональною, тоді як угорська мова стала регіональною в місті Берегове (Закарпаття), молдавська (румунська) – у селі Тарасівці Чернівецької області, румунська - у селі Біла Церква Закарпатської області.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News