Експерт вважає, що підкуп буде, поки виборці будуть брати "подарунки"

Вівторок, 25 вересня 2012, 16:26

Згідно Кримінально-процесуального кодексу, підкуп виборців може каратися до 2 років ув'язнення.

Про це заявила керівник виборчих програм громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська, пише "Gazeta.ua".

За її словами, якщо виборець прагне протистояти підкупу, то в першу чергу варто викликати міліцію.

"Правоохоронні органи фіксують дане правопорушення на місці, складають протокол, і тоді можна говорити про відкриття справи. Згідно Кримінально-процесуального кодексу, підкуп може каратися до 2 років ув'язнення", - заявила Айвазовська.

Вона пояснила, що якщо факт підкупу стався раніше, і це не можна зафіксувати на місці, треба звертатись у прокуратуру. Або до Окружної виборчої комісії з заявою.

Непрямий підкуп може каратися попередженням кандидата чи партії з боку ЦВК. Але це згідно діючого виборчого законодавства не призводить до зняття з реєстрації.

"Поняття підкупу чітко встановлено в законі про вибори народних депутатів. Закон регламентує підкуп наступний чином: підкуп - це є надання товарів та послуг, цінних паперів, лотерей за заниженими цінами, або безоплатно", - сказала Айвазовська.

Якщо виборець став свідком підкупу - не варто брати жодних коштів і подарунків.

"У будь-якому випадку, навіть якщо ви прийдете на виборчу дільницю і проголосуєте іншим чином, ніж вам рекомендували після отримання якихось матеріальних благ, це все одно призводить до поширення явища підкупу", - пояснила Айвазовська.

"Бо тоді є зацікавленість і виборця, і штабу партії кандидата. Це явище буде поширене до того моменту, поки виборці будуть продовжувати брати. І частина з них таки буде голосувати за тих, хто дарує подарунки", - підсумувала експерт.

Більше про підкуп виборців читайте в статті на "Українській правді".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...