Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чиновники Криму кажуть, що мусульмани "вигадують" про знищення шкіл

Четвер, 27 вересня 2012, 13:45

Кримські чиновники із галузі освіти спростовують інформацію Духовного управління мусульман Криму про знищення ісламських освітніх установ – медресе.

Так, начальник Управління освіти Красногвардійської райдержадміністрації Володимир Чертков заявив Радіо "Свобода", що претензії до медресе не були пов’язані з релігією.

Усі закиди Духовного Управління мусульман Криму він відкинув, а викладені у зверненні до українського керівництва факти назвав вигадками.

"Там немає ні слова правди в тому, що написано. Питання зовсім інші і зовсім в іншому ключі. Ці питання не пов’язані з релігією. Питання пов’язані з питаннями цілодобового утримання дітей", - заявив Чертков.

А заступник міністра освіти Криму Володимир Буякевич назвав іншу причину претензій до медресе – там, мовляв, не всі діти навчалися у вечірній школі.

Він сказав, що не знав, що частину учнів-хафізів до шкільних занять не допускала місцева адміністрація, і пообіцяв надіслати до Красногвардійського представників Міносвіти автономії, щоб ті розібралися на місці.

У кримському главку Служби безпеки на запитання, чи мають спецслужби якісь претензії до навчальних закладів Муфтіяту Криму, пообіцяли відповісти пізніше, але по обіді у середу телефони прес-групи ГУ СБУ в автономії вже не відповідали, зазначає радіо.

Зі свого боку, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що кримські чиновники, як і столичні, мало розуміють, що відбувається всередині мусульманської громади Криму, не розрізняють різні течії та групи, і для них весь кримський іслам, в гіршому випадку, – загроза, в кращому – зайві клопоти.

Він називає помилкою намагання "гребти всіх одним гребінцем". За словами експерта, недалекоглядна політика стосовно представників та інституцій поміркованого ісламу може згодом повернутися значними проблемами.

"Бумеранг, кинутий в поміркованих мусульман, цілком можливо, повернеться радикалізмом", - вважає Семиволос.

Раніше Духовне управління мусульман Криму заявило, що близько місяця тому окремі державні структури АРК розпочали "не більше, не менше, спецоперацію зі знищення ісламських освітніх установ – медресе".

Організація у своєму зверненні попросила президента Віктора Януковича, прем’єра Миколу Азарова, генпрокурора Віктора Пшонку, міністрів освіти України й АРК Дмитра Табачника і Віталіну Дзоз припинити це.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування