Група Богатирьової хоче ввести новий правопис і штрафи

Понеділок, 15 жовтня 2012, 10:24

Група, що допрацьовувала закон "про мову" пропонує розробити нову редакцію правопису і накладати штрафи на чиновників, які в своїй роботі не використовують українську мову як державну.

Про це йдеться в проекті концепції держпрограми розвитку і функціонування української мови, підготовленою ​​підгрупою Леоніда Губерського, пише Коммерсант-Украина.

Документ повинен забезпечити повноцінне використання мови в різних сферах.

Зокрема, для цього пропонується розробити нову редакцію правил українського правопису, створити центри і регулярні курси вивчення української мови для держслужбовців, військових та інших громадян країни, а також мігрантів.

Крім того, розробники концепції пропонують забезпечити навчальні заклади літературою та підручниками державною мовою, підготувати комплексний онлайн-курс по її вивченню, встановити надбавки до зарплати вчителям української мови і літератури та викладацькому складу молодшої школи, забезпечити підтримку книговидання українською і функціонування української мови у сфері кінематографії.

Слід зазначити, що просувати українську мову будуть за допомогою соціальної реклами, а також концертів у південному і східному регіонах.

Окремим пунктом зазначається необхідність розробки "дієвих механізмів контролю над дотриманням мовного законодавства". Сутність цих механізмів не розкривається.

Член робочої групи, директор Інституту літератури ім. Шевченка Микола Жулинський зазначив, що при складанні документу розробники спиралися на закон Французької республіки 1994 року про французьку мову, в якому передбачена відповідальність за порушення мовного закону - від солідних штрафів до 6 місяців тюремного ув'язнення.

"Не впевнений, що Україна буде готова ввести кримінальну відповідальність, але адміністративна повинна бути обов'язково, зокрема, для чиновників, які в своїй роботі не використовують українську мову як державну", - запропонував експерт.

Розроблено і порядок фінансування заходів з розвитку української мови - воно буде здійснюватися з державного та місцевого бюджетів.

Зокрема, з держбюджету передбачається витратити 582 млн 239 тис. грн: в 2013 році - більше 168 млн грн, у 2014 році - понад 220 млн грн, в 2015 році - понад 192 млн грн.

З місцевих бюджетів на ці цілі пропонують виділити до 2015 року понад 1 млн грн.

Концепція буде передана в Кабмін, де її розглянуть "в самий найближчий час без затримок".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...