Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соціологічна асоціація: заява Королевської ображає тисячі фахівців

Вівторок, 16 жовтня 2012, 17:49

Соціологічна асоціація України здивована судовим позовом лідера партії "Україна – Вперед!" Наталі Королевської до соціологічних служб.

"Українське суспільство стало свідком безпрецедентної події. Кандидат до Верховної ради Наталя Королевська звернулася до суду з вимогою заборонити КМІС та фонду "Демократичні ініціативи" публікацію результатів соціологічних опитувань, які їй здаються такими, що не відповідають реальному стану речей", – йдеться в заяві Соціологічної асоціації.

Експерти наголосили, що соціологія зовсім не зводиться до опитувань виборців.

"Це наука з майже двохсотлітньою історією, зі своїми класиками, всесвітньо відомими іменами, зі складним науковим апаратом, з відпрацьованими  багатьма поколіннями науковців дослідницькими методами і  технологіями. Зводити соціологію до виробництва рейтингів некоректно", - йдеться в заяві.

Соціологи відзначили, що заяви, подібні до заяви Королевської, "породжені нерозумінням суті, ролі, завдань і функцій соціологічної науки, ображають тисячі фахівців".

"Солідні соціологічні центри завжди ретельно контролюють процедуру і результати досліджень, дотримуються загальновизнаних міжнародних стандартів і готові до будь-якого аудиту. До таких центрів належать КМІС і фонд "Демократичні ініціативи", які багато разів доводили і підтверджували свою високу наукову репутацію і об’єктивність", - йдеться в заяві.

В асоціації наголосили, що дослідження КМІСу, "Демініціатив" та інших соціологічних наукових підрозділів є не тільки способом пізнання суспільства, але й "гарантією демократичності і прозорості виборчого процесу, запобігання електоральним махінаціям".

"Тому ми висловлюємо всю повноту підтримки нашім колегам і наполягаємо на неприпустимості будь-яких спроб обмеження свободи наукової думки", - підсумували в Асоціації.

Як відомо, 11 жовтня Партія Наталії Королевської "Україна – Вперед!"вирішила судитися через низький рейтинг і подала до суду заяву проти Фонду "Демократичні ініціативи" та ТОВ "Київський міжнародний інститут соціології ЛТД". 

Як відомо, за даними КМІС, "Україна – Вперед!" на виборах 28 жовтня може набрати 1,4% і не проходить у Верховну Раду.

16 жовтня фонд "Демократичні ініціативи" отримав позов до суду від партії "Україна – Вперед!" про спростування інформації.

Водночас у ЗМІ було опубліковано кілька "соцопитувань" сумнівних компаній, зокрема, "Нью Імідж Маркетинг Груп", Студії комунікацій "Politlab", Агентства соціальних комунікацій, Агентства соціологічних і маркетингових дослуджень "Демоскоп", Інституту досліджень регіонального розвитку України, які показували, що партія Королевської проходить в парламент. 

Згодом керівники 8 провідних соціологічних служб заявили, що партія Наталії Королевської "Україна – Вперед!" не набирає голосів для подолання прохідного бар’єру до Верховної ради.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування