Amnesty International: Україна має розслідувати викрадення Развозжаєва

Понеділок, 29 жовтня 2012, 15:26

Amnesty International занепокоєна можливою причетністю України до викрадення російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва.

Про це йдеться в повідомленні організації.

Організація зазначає, що викрадення Развозжаєва з України, імовірно, російськими спецслужбами може являти собою порушення зобов'язань країни в рамках міжнародного законодавства з прав людини та Конвенції ООН у справах біженців.

"Виглядає, наче замість запиту на екстрадицію російська влада обрала примусове повернення Развозжаєва до Росії, оминаючи будь-який юридичний чи адміністративний процес", - йдеться в листі заступника директора організації по програмам Європи та Центральної Азії до генпрокурора Віктора Пшонки.

"Спецслужби не стоять вище закону. Як усі інші, вони підкоряються закону і тому будь-які звинувачення в незаконних діях такого роду спецслужбами мають оперативно, неупереджено, ретельно і ефективно розслідуватись", - йдеться в заяві.

"За міжнародним правом, Україна зобов’язана провести розслідування щодо звинувачень про тортури і жорстоке поводження з Развозжаєвим", - кажуть в організації.

Развожаєв був викрадений з Києва й перевезений до Москви, де Басманний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді попереднього ув'язнення строком на 2 місяці.

Пізніше Слідчий комітет Росії заявив, що Развозжаєв у всьому зізнався. Однак пізніше Развозжаєв заявив, що написав явку з повинною під тиском.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування