Януковичу відзвітували, що під вартою вже сидить менше людей

Вівторок, 13 листопада 2012, 11:33

Робота судів після набуття чинності нового Кримінального процесуального кодексу стане "більш прозорою, а рішення більш справедливими".

Про це заявив голова Ради суддів Ярослав Романюк на нараді керівників правоохоронних органів з нагоди вступу в силу нового КПК.

Він повідомив, що вже проведено тренінги для 5 з 8 тисяч суддів у зв'язку зі зміною законодавства, затверджено список присяжних, замінено залізні клітки на прозорі, у частині судів встановлено систему відеозв’язку.

"Минулого року Ви, пане президент, справедливо звернули увагу на недопустимо велику кількість (18000) осіб, що утримуються під вартою більше півроку без рішення. За останні півроку кількість таких осіб зменшилась на чверть", - сказав Романюк.

Він визнав, що органи суду мають низьку довіру громадян.

"Лунають докори, що судова система є громіздкою і не зможе виконувати нові завдання. У відповідь зауважу, що у США населення становить 310 мільйонів, а суди розглядають 3 мільйони справ на рік. Українські суди розглядають 8 мільйонів справ – і справляються. Отож судова система діє ефективно", - заявив Романюк.

Він повідомив, що лише 18% рішень по кримінальних справах оскаржуються в судах вищої інстанції.

Водночас, голова Вищого суду Прокопчук попросив президента розширити сферу діяльності суду.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування