Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Раді намагаються позбавити "Беркут" права вриватися у виборчкоми

Середа, 14 листопада 2012, 08:50

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про обмеження використання спецпідрозділів міліції для охорони громадського порядку.

Спецназ МВС буде залучатися лише для підтримки порядку на об'єктах, які мають особливе значення для народного господарства або які постраждали в результаті стихійного лиха й екологічних катастроф, пише "Комерсант-Україна".

Автором відповідних змін до закону "Про міліцію" є депутат Геннадій Москаль (НУНС). Текст закону, внесеного 13 листопада, на сайті парламенту поки відсутній.

За даними видання, у пояснювальній записці зазначено, що підрозділи МВС "Беркут" використовували для захоплення окружних виборчих комісій у деяких округах Миколаївської області й у Києві, через що спотворено результати парламентських виборів.

"У Первомайськ був стягнутий увесь міліцейський "звіринець" – і "Беркут", і "Грифон", і "Барс"! Який це тоді вільний вибір при людях у масках, з автоматами й собаками? При Гітлері та Франко і то вибори були вільніші! Тому співробітників міліції необхідно вивести з політичного процесу", - заявив виданню Москаль.

Однак голова прес-служби МВС Володимир Поліщук запевнив, що під час виборів "Беркут" виконував свої функції згідно з законом і може залучатися для охорони громадського порядку у випадку конфліктних ситуацій під час масових заходів.

"В основному тактика їхніх дій така: вони ("Беркут") вишикуються в шеренгу й розділяють полярні політичні сили, щоб ті не зіткнулися", - пояснив Поліщук.

За його словами, якщо Верховна Рада все ж таки підтримає ініціативу Москаля, то структура МВС, можливо, буде реформована – "у руслі модернізації силових структур", про яку говорив 13 листопада президент Віктор Янукович.

А депутат-"регіонал" Василь Грицак, автор однієї з концепцій реформування МВС, звинуватив Москаля у популізмі.

"Якщо порушується громадський порядок, відбуваються несанкціоновані мітинги, і це все загрожує життю й здоров'ю людей, то застосовувати спецпідрозділи можна і навіть потрібно, як це робиться в усьому світі", - сказав він.

На думку Грицака, якщо в тому чи іншому окрузі були незаконно використані спецпідрозділи, то "доцільність їх залучення повинна перевіряти Генпрокуратура".

"Нехай пан Москаль почекає, доки для внесення поправок до закону в нього з'явиться 226 голосів "за" у парламенті", - заявив Грицак. 

Москаль обраний до Верховної Ради VII скликання за списками "Батьківщини". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: