Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Закону Магнітського" вистачить, щоб українських чиновників не пускати в США?

Понеділок, 19 листопада 2012, 15:27

Для заборони в’їзду українських високопосадовців може бути достатньо так званого "закону Магнітского", яким США запроваджують санкції стосовно російських чиновників.

Таку думку висловив заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий у коментарі Тиждень.ua.

Експерт зауважив, що наразі стосовно "законопроекту Магнітського", ухваленого Палатою представників США 16 листопада, існує чимало коментарів через те, що законопроект ще не чинний, ще потрібно рішення верхньої палати комітету сенату і підпис президента США.

"Закон ще може змінюватися. Сьогодні він – в цій редакції, в якій може бути застосований до тих, хто фігурує у так званому "списку Магнітського". Хоча варіант, який розглядається в Сенаті США, може розширити застосування цього закону", - зазначив Чалий.

"І не виключено, що в такому разі закон може бути застосований і для громадян інших країн. Більше того, це фактично виписаний механізм застосування санкцій, які дійсно можуть в майбутньому бути використані не тільки як прецедент, але як цілісна картина, яким чином застосовувати санкції і для інших випадків", - вважає експерт.

За його словами, ухвалення цього закону – це сигнал і для українських чиновників.

"Це очевидний сигнал і для українських посадовців, адже в цьому проекті закону згадується також і виборчий процес, корупційні дії, порушення прав людини за ґратами… І, звісно, це сигнал можливих подальших дій не тільки США, але й Заходу в цілому стосовно порушень прав людини і в Росії, і в інших країнах включно з Україною", - додав експерт.

Заступник гендиректора Центру Разумкова наголосив, що тлумачити "закон Магнітського" можна лише після введення його в дію.

"На сьогодні я не бачу варіантів прямого застосування саме цього закону для тих в Україні, хто порушує права людини, міжнародні конвенції, які є частиною українського законодавства", - зазначив Чалий.

"Але очевидно, що для застосування такої міри, як заборона в’їзду, не потрібно буде додаткових законів, тобто цього закону, як на мене, для Державного департаменту США абсолютно достатньо, щоб приймати рішення стосовно заборони в’їзду в країну", - додав він.

"Тобто після введення в дію цього закону є підстави говорити про можливість запровадження того кроку (для українських посадовців), який застосовувався на попередніх стадіях до російських чиновників – це заборона в’їзду. Але при цьому треба розуміти, що є такі виключення, як поїздки для участі в заходах Організації Об’єднаних Націй", - уточнив Чалий.

На запитання, чи можна говорити про ухвалення так званого українського "списку Магнітського", експерт відповів, що "зростає обговорення" цього і політико-правових інструментів для застосування такого механізму і до українських чиновників, однак говорити, що це автоматично діятиме так він би не став.

"Все таки Україна розглядається окремо. В нас є своя ситуація, своя динаміка…", - зазначив Чалий.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування