"Ніхто у Європі не хоче фотографуватися з Януковичем" - джерело

Вівторок, 20 листопада 2012, 15:23

Саміт Україна - ЄС цього року, вочевидь, не відбудеться.

Про це повідомили "Deutsche Welle" у Єврокомісії.

19 листопада міністри закордонних справ країн ЄС мали обговорити майбутнє українсько-європейських відносин. Однак на тлі подій у Газі та Сирії українське питання порушили лише побіжно, зазначає DW.

Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики і безпеки Кетрін Ештон на прес-конференції за підсумками засідання Ради ЄС з питань зовнішньої політики Україну взагалі не згадувала.

Поза увагою у понеділок залишилося і визначення можливої дати проведення саміту Україна - ЄС.

Як повідомило "Deutsche Welle" джерело в Єврокомісії, вперше за 15 років цього року саміт, вочевидь, не відбудеться через неоднорідність позицій різних країн спільноти.

"Деякі країни прагнуть провести саміт якнайшвидше, інші (а серед них і ФРН) проти того, щоби влаштовувати порожню зустріч", - сказав співрозмовник.

За його словами, у Брюсселі надзвичайно розчаровані відсутністю навіть найменшого прогресу в демократичному розвитку України, відходом від основ правової держави та проведенням "дивних виборів".

На такому тлі в Євросоюзі вже неодноразово лунали сумніви в доцільності підписання Угоди про асоціацію.

"Така зустріч є беззмістовною, стає фотографічним церемоніалом - а це лише зіграло б на руку Януковичу, мовляв, він має європейських друзів. Насправді ж ніхто у Європі не бажає з ним фотографуватися", - додав співрозмовник у Єврокомісії.

За його словами, до українського питання у Брюсселі ще раз повернуться в грудні.

На думку співбесідника DW, у разі відсутності якогось раптового прориву, дату проведення саміту, швидше за все, знову не визначать.

"В Україні нічого не змінюється. Тому ми не можемо вдавати, ніби все іде своїм звичаєм", - констатував він.

У свою чергу, міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервеллє заявив журналістам у Брюсселі, що "європейський інтерес полягає в тому, щоб Україна не відвернулась від Європи", але від Києва і далі вимагатимуть дотримання європейських цінностей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування